Кожна лікарня є автономною та самоврядною. Заклади мають надавати якісні медичні послуги. Фінансуються вони за рахунок НСЗУ – 65%, та 35% - підтримка місцевого бюджету.

Кожна громада самостійно приймає рішення про створення медичного закладу, адже заклад потрібно не тільки фінансово підтримувати, а й працювати над його розвитком.

 «Ми співпрацюємо із медичними закладами, органами місцевого самоврядування. І гарний приклад співпраці та консолідації зусиль ми показали, коли створювали Клінічний центр інфекційних хвороб. Задля його створення об’єдналася обласна та міська влада. Тепер ми маємо успішний заклад і єдиний такого профілю в області. Однак, є й громади які не змогли утримувати свої лікарні – це Вапнярка. Досить проблемними для громад є медичні заклади у Дашеві та Турбові. Є у них проблеми й з контрактуванням з НСЗУ, які нажаль вони не можуть самостійно вирішити. Важливо, щоб кожен керівник лікарні розумів свою відповідальність, і пам’ятав, що пацієнт їде до фахового лікаря. Адже головне – це кадри, і над цим потрібно працювати», - зауважила директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Ольга Задорожна.