Традиційно у Вінниці у ці дні працювала мобільна лабораторія, де усі охочі могли зробити експрес-тести. Цього року у зв’язку з тим, що Вінниччина потрапила до «червоного» рівня епідемічної небезпеки лабораторія не працює.

«Ми планували роботу лабораторії, однак пандемія COVID-19 вносить свої корективи. Щодня наші працівники рятують життя пацієнтів, які до нас поступають із коронавірусною хворобою. Проте, ми працюємо й в інших напрямках. І усі охочі можуть пройти тестування на виявлення ВІЛ та гепатитів у нашому центрі  з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 16:00», - зауважив директор Клінічного центру  інфекційних хвороб Ігор Матковський.  

За інформацією Клінічного центру інфекційних хвороб, станом на перше листопада,  з початку епідемії ВІЛ  в Україні, у Вінницькій області вперше виявлено 6300 ВІЛ-інфікованих громадян, із них 2807 особам встановлено діагноз СНІД, померло всього 1518  ВІЛ-інфікованих осіб  (в тому числі від СНІДу – 916 осіб).

Під медичним наглядом перебуває 3065 ВІЛ-інфікованих осіб, в тому числі з діагнозом СНІД  1460 осіб.  Всього народилось від ВІЛ-інфікованих матерів 1046 дітей. З них, на серологічному контролі знаходиться  75 дітей, 839 дітей  знято з сероконтролю - здорові.

За період з 1 січня по 1 листопада цього року  вперше було офіційно зареєстровано 174 ВІЛ- інфікованих осіб. Вперше діагноз СНІД  встановлено 94 особам. За цей період померло 69 ВІЛ-інфікованих осіб , в тому числі від  СНІДу - 34 особи. Всього на антиретровірусному лікуванні знаходиться 2200 хворих, в тому числі 49 дітей.