Під час зустрічі обговорили організацію заходів з протидії пандемії COVID-19, як проходить вакцинація у регіонах, програми медичних гарантій у 2022 році та ряд інших важливих питань пов’язаних з охороною здоров’я.

Віктор Ляшко відзначив, що наразі основний виклик для медиків – це боротьба з COVID-19. І в кожному регіону з ним справляються по-різному.

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів про стан вакцинації населення України. Він зазначив, що у Вінницькій області створено 208 пунктів щеплень, 29 центрів вакцинацій та 42 мобільних бригади. Регіон входить до трійки лідерів за кількістю запланованих до роботи платформ для вакцинації. 

Однак, попри таку доступність до мешканців, темпи вакцинації не надто швидкі. Станом на 17 листопада повністю вакциновано 22,3% дорослого населення, хоча й останні дні спостерігається значне збільшення охочих отримати щеплення.  У Києві цей показник сягнув 41,4%.

«Вакцинація населення наразі найактуальніше питання. Ми доклали максимум зусиль, щоб мешканці нашої області могли щепитися та захистити себе та своїх рідних.  Тепер від кожного залежить як швидко ми вийдемо із «червоного» рівня епіднебезпеки. Також обговорили під час зустрічі стан виплати доплат медичним працівникам у закладах охорони здоров’я, які надають допомогу хворим на COVID-19», - зазначила директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА Ольга Задорожна.

А от заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Микитчак зауважила, що на Вінниччині  професійно розроблені маршурти пацієнтів по госпіталізації з COVID-19. А також відзначила командну роботу влади та лікарів по розгортанню ковідного ліжкового фонду.

Під час зустрічі обговорили також Програми медичних гарантій у 2022 році та контрактування закладів охорони здоров’я. На заклади, які мають пакети надання допомоги по наданню послуг пацієнтам з гострим мозковим інсультом та гострим інфарктам міокарда очкують нові вимоги щодо контрактування.  Договори укладатимуться з тими закладами, котрі за рік надають допомогу щонайменше 100 пацієнтам з інсультами та 50 з інфарктами.

Також наступного року будуть підвищені вимоги до терапевтичного,  хірургічного пакетів та для паліативного лікування і реабілітації.  Для первинного рівня надання допомоги також введені нові індикатори роботи.