28 жовтня 2021 року вкотре Вінниччина стала своєрідним «містком» з минулого у сучасність! Але на початку – трохи передісторії.

У 2017-му, за ініціативи Інституту національної пам’яті України та меморіально – пошукового підприємства Львівської обласної ради «Доля» під керівництвом вченого-дослідника Святослава Шеремета на цій території, після ретельних розвідувальних робіт та науково-історичних досліджень було розпочато розкопки, результатом яких і стало перезахоронення останків молодих захисників України. Таке масове поховання на території одного села пошуковці віднайшли вперше. Цій роботі було приділено неабияку увагу як з боку наукових установ, так і місцевої влади, адже і Вінницька облдержадміністрація спільно з обласною Радою, і Могилів-Подільська районна держадміністрація, Кукавська селищна рада беззаперечно сприяли як проведенню пошуково-дослідних  заходів, так і ексгумаційних робіт.

 Отже, 28 вересня 2018 року у селі Кукавка було перезахоронено останки 19 воїнів Армії УНР, які загинули у далекому 1920 році, потрапивши в оточення «Червоної Армії», і були жорстоко знищені червоноармійцями.

Згодом, у керівництва облдержадміністрації та міжрегіонального Центрального представництва Українського інституту національної пам*яті виникла спільна ідея: увіковічнити шану воякам Української Народної Республіки пам’ятником, аби це місце у Кукавці завжди нагадувало про непрості часи національної історії, про глибоку трагедію тих родин, які втратили свої молодих синів, братів, чоловіків…

Заслужений вчитель України, відомий історик, письменник, скульптор, один із фундаторів «Українського Народного Руху «За перебудову» Микола Крижанівський став автором пам`ятника, який і було урочисто відкрито 28 жовтня 2021 року.

«Від імені голови обласної державної адміністрації Сергія Борзова, від керівництва області та від себе особисто я щиро дякую усім, хто долучився до встановлення пам`ятника «Воякам Армії УНР» у селі Кукавка! Адже маємо берегти свою історію, виховувати молодь шляхом утвердження ідеалів добра, патріотизму, любові та поваги до минулого своєї країни, і сьогоднішній наш захід – це додаткова цеглина у міцному фундаменті українського державотворення!» - сказала у своєму виступі Директор Департаменту інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк, яка весь рік безпосередньо займалася організаційними питаннями по виготовленню і встановленню пам`ятного знаку.

Керівник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту Національної пам`яті Богдан Галайко подякував і обласну, і місцеву, районну владу за сприяння та цілковите єднання зусиль навколо реалізації цієї воістину знакової історичної події в житті Вінниччини, а депутати Вінницької обласної Ради Тетяна Каменщук та Андрій Поліщук висловили переконання, що і в подальшому депутатський корпус області підтримуватиме гарні ідеї та починання, спрямовані на увічнення національної історії в територіальних громадах області.

Присутні взяли участь у спільному поминальному молебні у пам`ять по загиблих воїнах, та в освяченні пам`ятника представниками духовенства різних конфесій.

Також у заході взяли участь члени громадських організацій, що об`єднують воїнів АТО/ООС: під час виступів неодноразово лунали «паралелі» подій понад 100 – річної давнини і нинішньої Операції об’єднаних сил, яка фактично є визвольною війною від російських окупантів, і на якій так само, як і у далекому 1920-му гинуть молоді сини України від «імперської руки»…

Співробітники КП «Центр історії Вінниці» та військового оркестру ПС ЗСУ створили урочисту атмосферу заходи: під звуки патріотичної мелодії та вогняної сальви скинуто білі полотнища – і відтепер жителі Кукавки мають священне пам`ятне місце в центрі рідного села – пам`ятник «Воїнам Армії УНР».

Пам’ятаймо наших славних воїнів!  СЛАВА УКРАЇНІ!

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92