08 листопада у Вінницькому академічному обласному театрі ляльок відбулись урочистості до Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

 

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

7 листопада відбулися презентація книги латвійського письменника Юріса Улманиса «Коли війна стає особистою» та науково-практична конференція «Сучасний стрес: критичні питання збереження здоров'я людини» (ІІ етап) спільно з ГО «Міжнародна асоціація «Протиковідний альянс».

08 листопада проведено книжкову виставку-ювілей «Творчі покоси Михайла Каменюка» (до 75-річчя від дня народження українського поета, публіциста, драматурга, перекладача, літературознавця, журналіста, громадського діяча, заслуженого працівника культури України).

09 листопада ЕТНОДЕНЬ «Рятівна сила культури» (до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва); за окремим планом: презентація академічних видань Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України.

Упродовж тижня бібліотекою організовано: інформаційні години «Відомі українці. Художники», «11 листопада – Національне Свято Незалежності» (до 105-ї річниці святкування Дня Незалежності Польщі); відкриття виставки крафтарту «Чарівний світ різьби»; етнозахід «Етнотрадиції подільської родини Коваль-Бегас»; буктрейлер на книгу Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я»; віртуальну виставку «Нев’янучі квіти Параски Хоми» (до 90-річчя вiд дня народження української майстрині народного розпису).

Для користувачів та відвідувачів бібліотеки були організовані: тренінги «Мобільна грамотність» та «Комп'ютерна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО; година спілкування «Сімейні зустрічі» ГО «Українська сімейна фундація» для підтримки родин ВПО, година дозвілля «Бібліоспіви»; творча майстерня «В’язання гачком у бібліотеці» в рамках співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта» (майстриня – Людмила Лисенко); експрес-клуб вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», клуб з особистісного розвитку «Відродження», розмовний клуб «Українське слово», засідання клубу «Зустріч»; гурток вивчення англійської мови «Easy English» для людей поважного віку, гурток із оздоровчих практик «Активне довголіття», гурток вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, гурток спілкування англійською мовою з волонтерами.

Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

06 листопада представлено книжкову виставку «Слово - генетичний код нації», яка присвячена українській мові та її значенню в житті суспільства.

07 листопада проведено літературну вікторину «Бринить - співає наша мова, чарує, тішить і п'янить» для другокласників приватної гімназії «Артинов-Дельфін».

09 листопада З нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва розгорнуто виставку-привітання «Творчість та натхнення - то ваших душ перлина», де представлені видання, які познайомлять усіх охочих з культурним осередком Вінниччини.

10 листопада З учнями 3-го класу ліцею №7 проведено майстер-клас «Дивовижні осінні фантазії».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

У музеї тривають роботи виставок «Повертайся живим. Я на тебе чекаю», «України щит», «Під покровом ваших сердець. Портрет нації».

10 листопада працівники музею взяли участь у XXXV Вінницькій всеукраїнській науковій історико-краєзнавчій конференції (до 90-х роковин Голодомору 1932–1933 рр.) із доповіддю «Воєнне сьогодення у музейній виставковій роботі: проєкт «України щит» відокремленого підрозділу «Музей Мужніх» Вінницького обласного краєзнавчого музею» (О. Гордієнко); відбулося нагородження переможців конкурсу міні-грантів громадського об’єднання «Ми – Вінничани» – «Професійне зростання».

У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбувся майстер-клас з виготовлення народної ляльки та гончарства від майстра Ярослава Міщенка.

 Вінницький обласний художній музей

10 листопада відбулась мистецько-освітня програма «Вінницький альбом» Норблена-Орловського для дописувачів музейних сторінок у соцмережах «Фейсбук» та «Інстаграм». З нагоди 115-річчя відновлення незалежності Республіки Польща.

Впродовж тижня проведено тематичне заняття з циклу курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників «Азбука образотворення». В рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки «Мистецтво – дітям».

Організовано – 6 екскурсій. Проведено - 2 арт-класи з техніки ліплення.

Адміністрація державного історико - культурного заповідника «Буша»

Впродовж тижня працювали 2 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля».

Кількість проведених екскурсій – 17.

Вінницький обласний центр народної творчості

11 листопада - участь у фестивалі польської культури «Єднаймося, радіймо, співаймо!»

Протягом тижня проведено 4 екскурсії в рамках 75-ї обласної виставки образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва для поціновувачів народного мистецтва, внутрішньо переміщених осіб та військових; зустріч з ліцеїстами Гніванського ліцею; курс навчання з традиційної ручної вишивки за участю заслуженого майстра народної творчості України Наталії Шпак. Організовано виставку «Елементи НКС Вінниччини», які увійшли до обласного та Національного реєстрів НКС в рамках урочистостей, з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва;

В соціальних мережах розміщено відео-презентацію персональної виставки живопису «Час тривог і сподівань» Олени Косінської із смт. Муровані Курилівці; відеосюжет 75-ї обласної виставки декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва; відеовітання з нагоди 30 річчя від дня народження хореографа, донедавна директора ЦКіД Літинської громади, нині воїна ЗСУ Романа Терентьєва із циклу «Плеяда митців Вінниччини»; фоторепортаж виставки елементів НКС, в рамках урочистостей, з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва; відеовітання директора ОЦНТ та відвідувачів ОЦНТ, з нагоди святкування професійного свята.

Центр культури «Щедрик»

09 листопада – розміщено три відеоролики-привітання з Всеукраїнським днем працівників культури та майстрів народного мистецтва на сторінці «ВОЦК «Щедрик» у соціальній мережі Facebook.

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М.К.Садовського

Проведено 5 вистав: «Ромео і Джульєтта», «BLACKOUT», «Ідзанамі», «Хелемські мудреці», «Ніч вовків».

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

08-09 листопада концерт академічного камерного оркестру «Арката» «В гостях у маестро».

11 листопада фестиваль польської культури з нагоди Дня незалежності Польщі. Проведено -3 заходи.

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д.Леонтовича

08 листопада відбулося засідання круглого столу «Розбудова громадянського суспільства. Європейський досвід».

09 листопада відбулися: панорама-огляд «Світло духовності та культури» та відеопривітання до Всеукраїнського Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Тульчинський фаховий коледж культури

Впродовж тижня відбулися: інформаційна година: «Як вогонь, у серці я несу в майбутнє незгасиму мову, слово незабутнє»; відео – ролик «Мова росте елементарно, разом з душею народу»; урочистості з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

08 листопада завершилось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів заступників директорів мистецьких шкіл. Навчання завершило - 27 осіб.

09 листопада розпочалось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів керівників закладів культури клубного типу. Навчання розпочало - 10 осіб.

Вінницький обласний академічний театр ляльок

Впродовж тижня проведено 3 вистави.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

Впродовж тижня відбулися тематичний захід «Об’єднані океаном творчості»; благодійні акції: «Разом – ми сила», «Повертайся живим», «В обіймах осені», «Єднаймось заради Перемоги»; челендж відео-вітань «Покликання митця - любов вселяти у людські серця» до Дня працівників культури і майстрів народного мистецтва; марафон «Культурний фронт заради Перемоги», виставку робіт працівників культури «Працівник культури – творчий працівник».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

За вказаний період створено 5 виставок: «Ми даруємо людям красу», «Безмежний політ фантазії», «Мистецькі скарби Людмили Мацігури», «Хліборобська слава», «Спогади про Гната Танцюру в друкованих джерелах і його однодумців».

Напередодні Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, директором музею гончарного мистецтва та заслуженим майстрем народної творчості України Тетяною Шпак взято участь у презентації елементів нематеріальної культурної спадщини Вінницької області. Елемент «Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки» занесений до Національного переліку елементів НКС.

У Погребищенському краєзнавчому музеї проведено 2 майстер-класи з виготовлення сувенірів.

Моніторинг діяльності бібліотек області

До Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва бібліотеками області підготовлено інтерв'ю з відвідувачами закладів культури та представлена виставка-присвята «Життя в єдності з творчістю – це радість».

Впродовж тижня відбулась творча зустріч з поетом-земляком, краєзнавцем, громадським кореспондентом Володимиром Олексійовичем Прибилою. Автор презентував свої поетичні збірки «Боготворю…», «Вогонь свічі».

Бібліотеки області стали учасниками проєкту «Польська полиця в Україні», який реалізується державною установою «Український інститут книги» спільно з Інститутом книги у Польщі та за підтримки Міністерства культури та національної спадщини Польщі. У межах цього проєкту бібліотеки безплатно отримали комплекти з 20 нових видань для створення книжкової полиці польської літератури.

До 110-річчя від дня народження Альбера Камю, філософа, публіциста, лауреата Нобелівської премії з літератури працівниками організовано виставку «Альбер Камю. Життя. Доля. Вчення».

Напередодні Всесвітнього дня молоді проведено бібліотечний день «Молодіжний бібліодрайв» для ліцеїстів Бершадського ліцею.

У рубриці «Читацькі уподобання» запропоновано юним читачам книги: Ганни Сіліванчик «Великі секрети», Тетяни Пахомової «Схизматик», Фенні Флега «Смажені зелені помідори в кафе Зупинка», Наталії Ясіновської «Шоколадне печиво», Стівена Кінга «Тоталітарне майбутнє».

Фонд Лука-Мелешківської сільської бібліотеки поповнився сучасною українською та зарубіжною літературою популярних авторів, які подарувала бібліотеці читачка Олена Олександрівна Лоза.