Департамент гуманітарної політики

Новини 23 вересня – 1 жовтня

23 вересня

Сьогодні, 23 вересня, відбулося засідання колегії Департаменту гуманітарної політики за участі першої заступниці Голови Вінницької ОДА Наталею Заболотною.

На порядку денному розглядали запитання:

Про затвердження кандидатур для нагородження за результатами міжнародних, всеукраїнських, обласних конкурсів до Дня працівника освіти України;

Рішенням членів колегії затвердили кандидатури, а також розмір грошової премії облдержадміністрації та облради:

1000 грн для переможців Всеукраїнських конкурсів, змагань;

1000 грн для педагогічних працівників, які підготували переможців Всеукраїнських, обласних конкурсів, змагань;

700 грн для призерів Всеукраїнських, обласних конкурсів, змагань.

Про затвердження положення про обласну педагогічну премію;

Про затвердження складу комітету з присудження обласної педагогічної премії;

За що можуть преміювати педагогів?

Особисті досягнення у професійній діяльності, повязана з підвищенням ролі педагогів у суспільстві, впровадженням у практику інноваційних технологій, творення національної ідеї, формування національних та загальнолюдських цінностей, досягнення у здійсненні навчання і виховання учнів;

Розроблення і впровадження нових технологій, які сприяють підвищенню якості освіти і виховання;

Створення підручників, навчальних посібників, педагогічних програмних засобів навчання, включаючи електронні;

Інші результати педагогічної діяльності, що мають вплив на розвязання проблем навчання і виховання підростаючого покоління впродовж останніх трьох років.

Рішенням колегії був утворений комітет, який присуджуватиме обласну педагогічну премію.

24 вересня

Стартує Всеукраїнський конкурс фахової майстерності «WoldSkills Ukraine»

17 вересня у конференц-залі Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Вінницькій області пройшло засідання оргкомітету І етапу Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine», де сформували графік та визначили місце проведення І етапу Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WoldSkills Ukraine.

20 жовтня 2021 року - ДНЗ «Вище професійне училище №7 м.Вінниці» -

«Зварювальні роботи»;

20 жовтня - ДПТНЗ «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг» - «Перукарське мистецтво»;

20 жовтня - ДНЗ «Центр професійно-технічної освіти №1 м.Вінниці» - «Токарні роботи»;

20 жовтня - ДНЗ «Центр професійно-технічної освіти №1 м.Вінниці» - «Слюсарні роботи»;

20 жовтня - ДПТНЗ «Козятинське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту» - Експлуатація та обслуговування залізничного транспорту».

Нагадаємо, що відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 28 квітня 2021 року № 481 Всеукраїнський конкурс фахової майстерності «WoldSkills Ukraine» проходитиме у два етапи.

І етап (відбірковий) жовтень-листопад 2021 рік;

ІІ етап (фінальний) – квітень-травень 2022 рік.

Метою цього конкурсу є популяризація робітничих професій, професійної орієнтації молоді, інтеграції професійної освіти до світового простору .

Щодо питань підготовки та проведення конкурсу на Вінниччині звертатися до Москалюк Анжели Володимирівни – начальника відділу вищої, професійної фахової передвищої освіти та науки управління освіти та науки Департаменту гуманітарної політики.

Контактний телефон :0432-61-03-47;

e-mail – Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

27 вересня

З Днем Дошкілля!

Щиро вітаємо працівників дошкільної освіти з професійним святом!

Місія вихователя нелегка, адже це формування фундаментальних знань у дитини перед здобуттям шкільної освіти. Ви починаєте формувати цінності, світогляд, характер та особистість загалом.

Щодня Ви шукаєте ключ до серця кожної дитини та підхід до її виховання. Щомиті навчаєте радіти здобуткам та із гордістю приймати невдачі. Показуєте, як взаємодіяти зі світом, навколишнім середовищем та іншими людьми.

Дякуємо за те, що робите дитинство незабутнім, відчиняєте двері у цікавий неймовірний світ.

Міцного здоров‘я, невичерпної енергії, мудрості, щирості дитячих поглядів та обіймів Вам!

Зі святом!

 

27 вересня

У Вікіпедії пройде конкурс статей про культурну спадщину і видатних постатей України

Із 5 жовтня до 5 листопада ГО «Вікімедіа Україна» та БФ «Бібліотечна країна» запрошують долучатися до конкурсу з наповнення україномовного розділу Вікіпедії статтями про об'єкти культурної спадщини та видатних людей України. Конкурс проводимо для бібліотекарів та бібліотекарок, однак долучитися можуть усі охочі. У межах підготовки до конкурсу ми проведемо два вебінари, реєстрація на них уже відкрита.

Бібліотекарі є важливими зберігачами знань, адже мають доступ до великої кількості джерел. У фондах бібліотек часто зберігаються рідкісні та цікаві видання на краєзнавчу тематику, доступ до яких є лише у відвідувачів та працівників закладу.

У рамках всеукраїнського конкурсу «Культурна спадщина та видатні постаті» запрошуємо поділитися гордістю рідного краю з усією Україною, «звільнити знання» про культурну спадщину та відомих людей, а разом із цим покращити Вікіпедію — найбільшу електронну енциклопедію.

Щоб долучитися до конкурсу, потрібно зареєструватися у Вікіпедії і створити чи суттєво поліпшити принаймні одну статтю протягом конкурсного періоду згідно з правилами Вікіпедії.

Переможці зможуть виграти цінні призи та сувеніри для себе і своєї бібліотеки, а усі активні учасники й учасниці — пам’ятні сувеніри і сертифікати про участь. Організатори нагородять авторів та авторок найкращих статей, а також авторів найбільшого якісного внеску.

Детальні умови та покрокова інструкція участі — на сторінці акції у Вікіпедії.

У понеділок 27 вересня, четвер 7 жовтня та вівторок 19жовтня ГО «Вікімедіа Україна» проведе вебінари для бібліотекарів і всіх охочих, де йтиметься про акцію та спрезентують детальну інструкцію, як взяти у ній участь. Для участі у вебінарах та для того, щоб отримувати новини конкурсу, реєструйтесь за посиланням.

Такий конкурс «Вікімедіа Україна» проводить уже вдруге. У межах конкурсу 2018 року бібліотекарі та користувачі із 45 бібліотек з усієї України створили та доповнили майже 300 статей.


Адреса організаторів для запитань і пропозицій — Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

28 вересня

 

Літинщина доєдналася до проєкту «Активні парки - локації здорової України»

Сьогодні у Літинскій ТГ відкрили 5-тий активний парк на Вінниччині. Програма Президента «Здорова Україна» продовжує розширювати свою географію.

Челлендж, започаткований під час відкриття першого майданчика в Іллінцях, набирає обертів. Голова Літинської ТГ Анатолій Бичок підтримав ініціативу та передав естафету Барові.

Згодом у кожному містечку буде активний парк - загальнодоступне безкоштовне місце для занять спортом. Це простір, в якому не існує обмежень за віком , статтю чи рівнем фізичної підготовки. Спорт в активному паркові доступний для кожного.

Якщо ви вже тренувалися на новому обладнанні , робіть фото, діліться із друзями та земляками у соцмережах, додавайте хештеги. Тепер спорт по-справжньому цікавий, сучасний та доступний.

У період пандемії ми маємо звертати особливу увагу на своє самопочуття та піклуватися про здоров‘я!

Будьмо сильними та витривалими!

28 вересня

Розвиваємо міжнародне співробітництво в сфері освіти

Сьогодні у Вінницькому торгівельно-економічному інституті відбулася зустріч із представниками чеського навчального закладу «Cosmopolitan Institute of Education».

Ілона Караман та Роберт Трембіцький завітали до Вінниці, партнера міста Ліберець, аби розширити кордони надання освіти кваліфікаційного рівня MBA (Магіст ділового адміністрування). Вони пропонують створити інформаційний пункт, де б люди з усієї України могли отримувати інформацію про здобуття освіти за кордоном. Саме такої, яка дає змогу виконувати роботу керівника середньої та вищої ланки.

Разом із ректором інституту Наталею Замковою обговорили перспективи облаштування такого офісу на базі цього навчального закладу.

Хто може отримувати освіту MBA

Будь-хто, хто має диплом про вищу освіту та бажання підвищувати свій рівень.

Навчання може тривати від 3 місяців до 2 років, залежно від ступеня зайнятості людини. Проходять заняття в онлайн форматі, тому можна здобувати освіту вдома. До того ж, увесь матеріал викладатимуть українською.

Cosmopolitan Institute of Education надає освітні послуги в багатьох країнах Європи та світу і має сталі ціни на навчання. За словами Ілони Караман , це розвиває особистість у менеджерському напрямку, а також надає можливості йти вгору кар‘єрною драбиною.

Сподіваємося за започаткування співпраці та розвиток спільних проєктів!

  

28 вересня

Сьогодні відбулася нарада щодо облаштування «Активних парків» другої черги під головуванням Наталі Заболотної за участі голів територіальних громад та керівництва райдержадміністрацій Вінницького, Гайсинського та Жмеринського районів.

Програма Президента України Володимира Зеленського "Здорова Україна" передбачає створення таких парків у всіх громадах. На Вінниччині їх 63.

Маємо створені активні парки в 16 громадах, які першими підхопили ініціативу Президента.

Відкриті та функціонують уже 5 парків в Іллінецькій, Агрономічненській, Могилів-Подільській, Якушинецькій та Літинській громадах.

Отож, працюємо над тим, аби спорт був доступний для кожного жителя Вінницької області.

Дякуємо очільникам громад, які працюють для людей і піклуються про всебічний розвиток всоєї громади.

Спорт та фізична активність - не питання завтрашнього дня. Адже це, насамперед, активне дозвілля та здоров’я і дітей, і молоді, і літніх людей.


Разом до здорового способу життя! Спорт має бути доступним!

29 вересня

 Професіонали бібіліотечної галузі Вінниччини отримали відзнаки з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек

У Вінницькій обласній універсальній науковій бібіліотеці імені К. А. Тімірязєва відбулося урочисте відзначення Всеукраїнського дня бібліотек.

Зі святом присутніх привітали :

Ірина Борзова - народний депутат України;

Наталія Заболотна – перший заступник Голови Вінницької ОДА;

Олександр Мельник – Директор Департаменту гуманітарної політики;

Олексій Чмир - державний експерт експертної групи з координації взаємодії з регіонами Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства культури та інформаційної політики України;

Наталія Замкова - ректор Вінницького торгівельно-економічного інституту.

Кращі працівники бібліотечної справи області отримали нагороди Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради, а також Департаменту гуманітарної політики.

В Україні свято віздначають з 1998 року згідно з указом Президента України. Ця сфера не нова та потребує постійного розвитку. Не дарма Верховина Рада модернізувала Закон України «Про бібліотеку та бібліотечну справу, аби запобігти хаотичному закриттю бібліотек в громадах. Економічні стимули й соціальні гарантії для бібліотекаря, створення національної електронної бібліотеки й оцифрування бібліотечних фондів, широкий доступ до них за допомогою електронних бібліотек- усе це допоможе модернізувати цю галузь.

Так важливо, аби бібліотеки були доступними та цікавими для людей будь-якого віку. Директор Департаменту гуманітарної політики Олександр Мельник у вітальному слові зазначає: «Колись я ходив зі своїм маленьким сином у бібліотеку на Вишенці, аби знайомити з літературою, а в літньому віці буду приходити до вас, в бібліотеку імені Тімірязєва і читати книги».

Праця бібліотекаря завжди потребує креативу, свіжості мислення та блискучих ідей, аби знаходити і для дітей, і для дорослих стимул читати та відвідувати «оазис літератури й науки».

З нагоди професійного свята вітаємо усіх працівників бібліотечної галузі. Бажаємо Вам невичерпної наснаги, життєвої гармонії, бажання жити, творити, працювати та надихати. Ви оберігаєте столітні знання та допомагаєте людям у покращення свого духовного розвитку.

Дякуємо на Вашу працю!


30 вересня

 Вітаємо працівників бібліотечної справи з професійним святом!

Якими б не були смаки у людей, бібліотека завжди має літературу за всіма можливими вподобаннями. Лірика чи драма, поезія чи проза, довгі романи чи короткі новели, захоплюючі пригодницькі казки чи наукові статті. Кожен знаходить своє.

Бібліотекар завжди знає, що запропонувати, аби збагатити свою уяву та розвинути кругозір. Він має залишатися «в тренді» та слідувати вимогам часу.

Зараз же бібліотека стала сучасною, цифровізованою, повною можливостей та функцій. Це справжній простір для самоосвіти, навчання, розвитку своїх навичок, спілкування та корисного дозвілля.


Бажаємо вам, шановні працівники бібліотек, бути завжди сповненими наснагою, життєвою гармонією, бажанням жити, творити, працювати та надихати. Ви оберігаєте столітні знання та допомагаєте людям у покращенні свого духовного розвитку. Дякуємо на Вашу працю!

30 вересня

День працівника освіти - це свято кращих освітян та обдарованої молоді!

Сьогодні працівники освітньої галузі та обдарована молодь отримувати нагороди у Вінницькому академічному музично-драматичному театрі.

На урочистостях були присутні:

Ірина Борзова - Народний депутат України;

Наталя Заболотна – перший заступник Голови Вінницької ОДА;

Ігор Івасюк - заступник голови Вінницької обласної Ради;

Вручили освітянам області відзнаки в номінаціях:

Нагрудний знак «Василь Сухомлинський»;

Нагрудний знак «Відмінник освіти»;

За ініціативу та наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов‘язків та вагомий внесок у розвиток сфери освіти і науки України Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України;

За високий професіоналізм, сумлінну творчу працю, розбудову гуманітарної сфери Вінниччини грамотами обласної державної адміністрації;

Стипендією обласної державної адміністрації та обласної Ради нагороджуються кращі ліцеїсти Тульчинської школи-ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою;

За перемоги у Всеукраїнських конкурсах нагороджуються студенти та викладачі закладів вищої передвищої освіти області;

За перемоги у Всеукраїнських конкурсах фахової майстерності нагороджуються майстри виробничого навчання закладів професійної освіти області;

Найкращі працівники освіти приймали вітання від:

Олександра Мельника – Директора Департаменту гуманітарної політики;

Володимира Буняка - начальника управління освіти та науки Вінницької ОДА;

Сергія Пугачова - очільника Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Отримували нагороди в номінаціях:

Обласна педагогічна премія;

За перемоги у II та III етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України;

За перемоги у XI Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка;

За перемоги у Всеукраїнському дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»);

За сумлінну творчу працю, досягнуті успіхи у навчанні і вихованні підростаючого покоління Почесною грамотою Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОДА;

Спільною грамотою Департаменту гуманітарної політики обласної державної адміністрації та Вінницької обласної організації профспілки працівників освіти і науки;

За словами Наталі Заболотної, в області є потужний потенціал! Понад 1370 закладів освіти в яких працює 51,7 тис. осіб та здобуває освіту 265,3 тис. осіб.

Майже 48 млн грн буде використано в цьому році на впровадження Нової української школи – на закупівлю засобів навчання та обладнання.

«Завдяки зусиллям Голови облдержадміністрації Сергію Борзову та Народного депутата України Ірині Борзовій до області зайдуть майже 40 млн грн субвенції на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів», що вдвічі більше ніж торік!

Учні та вчителі 37 шкіл до кінця року побачуть результат використання цих коштів. Це в 15 разів більше ніж милого року. У 2020 році фінансувались проєкти лише у 2 школах.

Завершилися процедури публічних закупівель для використання 21,1 млн грн державних коштів, щоб 16 шкільних автобусів почали довозити учнів до опорних шкіл.

Завдяки нашим спільним зусиллям, вчителі області отримають

2 тис. 327 ноутбуків. Звичні в повсякденному житті гаджети, вчитель отримає на роботі і зможе почати навчати змістовніше, інноваційніше.», - підсумувала Наталя Заболотна

Усе для того, аби освіта на Вінниччині була найкращою в Україні. «Наскільки якісна освіта - настільки сильна держава. Ми будемо робити все для того , аби наша освіта була найякіснішою, а дервжава найсильнішою.», - завершив словами Бісмарка свою промову Олександр Мельник.

Вітаємо усіх працівників освіти зі святом! Успіхи та перемоги Ваших учнів - це Ваші перемоги. Частинка Вас є у кожній дитині та молодій людині.

Зичимо Вам міцного здоров’я, талановитих та здібних учнів, злетів та досягнень, невичерпної наснаги та енергії, усього найкращого!

1 жовтня

Шпиківчани обирають спорт - «активний парк» відкрито!

Сьогодні у Рахнах-Лісових офіційно відкрили 6 активний парк на Вінниччині. На території школи з‘явився майданчик, де не лише учні, але й усі жителі громади зможуть займатися спортом.

Перша заступниця Голови ОДА Наталя Заболотна привітала від імені Сергія Борзова усіх зі спортивною подією, а також наголосила, що найголовніше в «активних парках» те, що там проводитимуть регулярні тренування. Тепер за кожним «активним парком» буде закріплений координатор.

В Рахнах-Лісових є також відповідальний за проведення тренувань на майданчику - вчитель із фізичної культури місцевої школи. Сьогодні йому передали спортивний інвентар: скакалки, каремати, ракетки.

Фізкультурно-спортивне товариство «Колос» співпрацюватиме та надаватиме консультаційну підтримку координаторові у кожній громаді Вінниччини.

Нагадаємо, що «активні парки» згодом побудують у всіх 63 громадах області.