Патронат над дитиною (сімейний патронат) – це комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного виховання у період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин або ж у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини: усиновлення, влаштування до прийомної сім’ї, ДБСТ, під опіку.

Важливо розуміти, що патронат не є сімейною формою виховання, на кшталт усиновлення, опіки/піклування, прийомної сім’ї чи дитячого будинку сімейного типу.

Це оплачувана соціальна послуга, яку тимчасово надає патронатний вихователь самостійно або за участю членів своєї сім’ї, і за яку передбачена заробітна плата.

Кандидати у патронатні вихователі та добровільного помічника проходять первинний відбір, за підсумками якого отримують від служби у справах дітей направлення на навчання за програмою підготовки патронатних вихователів.

У Вінницькій області у 3 громадах функціонує 4 патронатні сім’ї, з яких 1 внутрішньо переміщена. Цієї кількості недостатньо, щоб убезпечити дітей, не направляти їх до закладів.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 р. № 893 «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною» (із змінами) органам місцевого самоврядування рекомендовано забезпечити в кожній територіальній громаді запровадження та організацію функціонування послуги патроната над дитиною.

Службам у справах дітей міських, селищних, сільських рад спільно з територіальними центрами надання соціальних послуг, фахівцями соціальної роботи, центрами зайнятості, відділами освіти територіальних громад, медичними закладами із залученням громадських, благодійних організацій необхідно проводити роботу шодо пошуку та підбору кандидатів у патронатні вихователі.  А далі організувати роботу щодо проходження навчання на базі Вінницького обласного центру соціальних служб кандидатів у патронатні вихователі, їх добровільних помічників та надання рекомендацій.

З метою активізації цієї роботи 07 грудня 2023 року службою у справах дітей обласної військової адміністрації проведено робочу зустріч з питань розвитку патронату у Вінницькій області «Формування плану заходів для активізації пошуку кандидатів у патронатні вихователі та розвитку патронату у громадах області» за підтримки регіонального координатора проекту МБО «Партнерство «Кожній дитині» в рамках спільного проєкту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни» Тетяною ГАЛУЗИНСЬКОЮ.

У неформальній робочій зустрічі взяли участь начальники служб у справах дітей районних державних(військових) адміністрацій, окремих територіальних громад, партнери з Вінницького обласного центру соціальних служб, обласного центру зайнятості.

Заступником начальника служби у справах дітей ОВА–начальником відділу усиновлення та сімейних форм виховання  Оксаною ЙОСИПЧУК здійснено аналіз  ситуації в області щодо необхідності створення патронатних сімей в регіоні.

У спілкуванні, «мозковому штурмі» учасники заходу були небайдужими, висловлювали думки, ділились досвідом роботи. Вироблено план заходів для активізації пошуку кандидатів у патронатні вихователі та розвитку патронату в області.

Саме патронатні сім’ї  є підтримкою й опорою у складний період, забезпечують тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини під час подолання родиною складних життєвих обставин.

Звичайно не всі діти потребують патронатних сімей, проте потреба в розширенні мережі таких сімей існує. Адже держава вболіває зате, щоб діти навіть тимчасово не опинялися в інституційних закладах, а перебували а умовах, наближених до сімейних.