28 вересня 2022 року  до Дня усиновлення в онлайні відбулося  засідання колегії  служби у справах дітей обласної військової адміністрації.

З доповіддю по питанню  «Забезпечення права дитини на виховання в сім’ї в умовах дії воєнного стану» виступила начальник служби Тетяна ДОРОШ. Вона зауважила, що на обліках служб у справах дітей області перебуває 2274 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 2125 виховуються в сімейному оточенні. В поточному році під опіку/піклування  влаштовано 170 дітей, в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу - 36. Створено  3 ПС та 3 ДБСТ. З початку року в регіоні посиротіло 240 дітей, які в переважній більшості є соціальними сиротами. Внаслідок трагічних обстрілів міста Вінниця 14 липня, посиротіла одна дитина, її під опіку взяла бабуся.

В  умовах дії в державі воєнного стану, до 32 територіальних громад області перемістились 142 дитини-сироти та дитини, позбавлених батьківського піклування. З них: 90 дітей перебуває під опікою/піклуванням 59 сімей опікунів /піклувальників, 31 прийомна дитина  з 13 прийомних сімей із Донецької, Херсонської, Черкаської, Луганської та Запорізької областей та 21 дитина-вихованець із 3 дитячих будинків сімейного типу з Донецької та Херсонської областей. 

До регіону перемістилась також 1 сім’я патронатного вихователя з Донецької області, у якій проживають 4 дитини, що опинилися у складних життєвих обставинах.

На сьогодні в області усиновлено 17 дітей: громадянами України – 10  та іноземними громадянами – 7. Три родинні групи усиновили по дві дитини. Іноземними громадянами усиновлено дві дитини-інваліда.

Про окремі аспекти соціального захисту дітей та сімей, в яких виховуються діти,  діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, усиновлені діти в регіоні в умовах повномасштабної збройної агресії рф проінформувала член колегії - директор Департаменту соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації Світлана ЯРМОЛЕНКО. Вона  повідомила, що в області державну адресну допомогу отримують 90,2 тис осіб у розмірі 1 млн. 913,1 тис. грн., З них мають статус внутрішньо переміщених, а саме зокрема: 796 сімей з 702 дітьми,  91 малозабезпечена сім’я - 164 дитини, 47 багатодітних сімей - 118 дітей, 3 ДБСТ та ПС, в яких виховуються 11 дітей. Відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» допомога при усиновленні дитини призначена 44 усиновлювачам на 59 дітей у сумі 531,57 тис. грн. З початку року щодо призначення допомоги при усиновленні дитини до органів соціального захисту населення області звернулися 6 усиновлювачів.

Член колегії - заступник  директора Департаменту охорони здоров’я та реабілітації обласної військової адміністрації Тетяна БОНДАРЕНКО  повідомила учасників колегії про роботу органів виконавчої влади області щодо надання медичної допомоги та психологічної реабілітації дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та по запобіганню поширення в дитячому середовищі гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, в умовах осінньо-зимового періоду та воєнного стану.

Питання щодо організації роботи в умовах дії воєнного стану по переміщенню дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з освітніх закладів області за межі України та прийому вимушено переміщених дітей до закладів інституційного догляду області з інших регіонів висвітлила член колегії – заступник начальника відділу дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти управління освіти та науки Департаменту гуманітарної політики  обласної військової адміністрації. Зокрема, до області перемістилися 19 дітей вихованців Лиманського центру соціально-психологічної реабілітації дітей Донецької області. З них 5 дітей які перебувають у складних життєвих обставинах та 14 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На колегії також розглянуто  питання стану організації соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, службами у справах дітей Жмеринського району. Перед присутніми з інформацією по даному питанню виступила головний спеціаліст служби у справах дітей Наталя ДОВГОПОЛЮК.

За результатами розгляду та обговорення колегія ухвалила відповідне рішення, а саме щодо:

 проведення обстеження умов проживання  сімей усиновлювачів, дитячих будинків сімейного типу,  прийомних сімей, родин опікунів/піклувальників, зокрема вимушено переміщених, враховуючи умови воєнного стану, з дотриманням вимог протиепідемічних заходів у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), з метою вивчення нагальних потреб та стану готовності до осінньо-зимового періоду;

реалізації комплексу заходів по активізації створення нових дитячих будинків сімейного типу, прийомних та патронатних сімей. Активізації популяризації серед населення питань усиновлення та сімейних форм виховання через соціальну рекламу тощо.