З перших днів  воєнних дій на території України, пов’язаних зі збройною агресією Російської  Федерації, захист прав дітей, збереження їх життя та здоров’я став головним пріоритетом в роботі служби у справах дітей Вінницької обласної військової адміністрації.

44 дитини-вихованця, які цілодобово перебували у Вінницькому та Жмеринському обласних центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, у березні 2022 року виїхали за межі України на запрошення міжнародних партнерів. Це група дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, у складі 16 осіб, ― у Чеську Республіку, та група дітей-вихованців, з сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у складі 28 дітей,  ― до Республіки Польща.

При тісній співпраці з  Вінницькою обласною військовою адміністрацією 4 березня 2022 року діти виїхали із закладів до Ліберецького краю Чеської  Республіки та 25 березня 2022 року ― до Республіки Польща. Усі вихованці поставлені на тимчасовий консульський облік. Постійно підтримується зв’язок між працівниками Центрів та дітьми,  відбувається дистанційне спілкування.

Впродовж 11-13 квітня 2022 року під час короткотривалої поїздки до  Ліберецького краю за дорученням Вінницької обласної військової адміністрації директором КЗ «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Кузь О.І., доставлено гуманітарну допомогу з Чеської Республіки до Вінницької області та відвідано  дітей-вихованців закладу.

Діти перебувають  у мальовничому  гірському куточку, проживають в Екоцентрі. Місцева влада та волонтери з особливою турботою піклуються  про них. Забезпечено гарні умови перебування дітей: організовано збалансоване 5-разове харчування,  забезпечено  сезонним одягом та взуттям. Для вихованців організовано навчальний процес, активне та змістовне дозвілля, спілкування з природою, екскурсійні поїздки…

Та головне, в Ліберецькому краї  реалізується проєкт «З Україною в серці!». Кожен із вихованців мріє якнайшвидше повернутися на Вінниччину. Діти постійно мріють про мир та згадують Україну, яка обов’язково переможе!..

Презентація