Бути медіаграмотним  - це, перш за все, почуватися в безпеці! Повномасштабна війна суттєво вплинула на всі сфери життєдіяльності суспільства. Відтак, однією з базових навичок для кожного є вміння працювати з інформацією, що надходить з різних каналів зв’язку.

У рамках започаткованої Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА серії тематичних воркшопів, на Вінниччині провели майстер-клас на тему: «Медіаграмотність в умовах війни. Протидія негативним інформаційним викликам сучасного світу».

Учасниками воркшопу стали представники громадських організацій, які реалізовують власні соціальні та благодійні проєкти.

Під час заходу директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА Світлана Юзвак зосередила увагу присутніх на важливості громадського сектору в державній політиці та у співпраці з владою. Зокрема,  посадовиця наголосила: «Люди, які беруть участь у тренінгах, є активною рушійною силою. Кожен у своєму напрямку, що відіграє важливу роль у прийнятті управлінських рішень, як з боку обласної влади, так і держави загалом».

Майстер-клас провели тренерки – голова громадської організації «Українська перспектива» Світлана Бусілкова та медіатренерка, співзасновниця  ГО «Українська перспектива» Аліна Шемчишена.

«Наша мета - ділитися своїми знаннями та досвідом з тими, хто цього потребує. Звісно, сьогодні медіаграмотність – це виклик 21 століття для всіх. Інформаційна війна триває не лише проти України, а й в усьому світі. Тому важливо вміти працювати з інформацією», - зазначила Світлана Бусілкова.

Під час воркшопу учасники обговорили важливість подання достовірної інформації для суспільства, необхідності критичного мислення та перевірки фактів. Крім того, більше дізналися про інструменти протидії негативним інформаційним викликам. Зокрема, йшлося про особливості впливу інформації на психологічну стійкість та прийняття рішень.

Під час дискусії говорили і про те, як  уникнути дезорієнтації в потоці новин.

Також учасникам презентували збірник «Медіаграмотність: посібник, що допоможе перевіряти інформацію».