Керівник тренування – заступник Голови Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Здітовецький.

Заступник керівника тренування – заступник директора Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Вінницької облдержадміністрації Сергій Дев’ятий.

Мета тренування: удосконалення навичок керівного складу органів управління обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту в складних умовах паводку, пропуску льодоходу і повені, перевірка готовності сил і засобів, відпрацювання необхідних документів.

До участі у тренуванні в онлайн залучалися:

          Департамент цивільного захисту обласної державної адміністрації;

          керівники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту, представники підприємств, установ і організацій, що входять до складу служб цивільного захисту.

           керівний склад районних державних адміністрацій, територіальних громад заходи штабного тренування відпрацьовували на місцях.

 

Оперативним черговим Департаменту було доведено сигнал до всі районних державних адміністрацій та територіальних громад про початок штабного тренування та початкову обстановку на території області, відповідно до якої необхідно провести заходи щодо запобігання надзвичайної ситуації, пов’язаної з  весняною повінню  у басейнах річок Дністер та Південний Буг.

В ході штабного тренування в онлайн-режимі відбулося заслуховування посадових осіб обласних спеціалізованих служб цивільного захисту:

  1. Заступник начальника Вінницького обласного центру з гідрометеорології довів реальну гідрометеорологічну обстановку, що склалася на території області та прогнозовану інформацію до учасників тренування.
  2. Представник Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг, довів прогнозовану обстановку на території області в період весняного паводку, пропуску льодоходу і повені та аналіз їх можливих наслідків та визначив перелік потенційно-небезпечних ділянок (місць можливих заторів льоду та затоплень) на річках у період проходження льодоходу на території Вінницької області.
  3. Заступник Директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку – Ратушняк Інесса Анатоліївна довела наявну суму коштів резервного фонду обласного бюджету 2022 року – 14,7 млн. грн.
  4. Уточнено склад сил спеціалізованих служб цивільного захисту, порядок взаємодії, схеми оповіщення органів управління, сил цивільного захисту, суб’єктів господарювання, населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій та подальше інформування у сфері цивільного захисту.
  5. Рекомендовано встановити контроль за підняттям рівня води в місцях вірогідного підтоплення. Встановити сталий зв’язок і накопичення інформації для своєчасного реагування на ситуацію з метою швидкого прийняття рішення та інформування Голови обласної державної адміністрації та керівництва області.
  6. Визначено перелік:

- населених пунктів, які потрапляють в зону можливого підтоплення у басейнах річок Дністер та Південний Буг.

- об’єктів, які знаходяться у користуванні спеціалізованих служб цивільного захисту та потрапляють в зону можливого підтоплення.

- автомобільних мостів (споруд), які можуть бути пошкодженні під час пропуску льодоходу і повені.

  1. Відбулася демонстрація інтерактивної карти зон можливого затоплення у період паводку, повені та пропуску льодоходу.

 За результатами штабного тренування внесені корегування в плани реагування органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту області.

Фахівцями Департаменту цивільного захисту, керівниками спеціалізованих служб цивільного захисту та відповідальними працівниками відпрацьовані пропозиції у проєкт рішення Голови обласної державної адміністрації  щодо проведення першочергових заходів по попередженню та ліквідації можливих негативних наслідків паводку, льодоходу і повені.