Згідно з Указом Президента, призов громадян України на строкову військову службу буде проведено протягом квітня – червня та протягом жовтня – грудня 2022 року.

Призовні комісії розпочнуть роботу 1 квітня та 1 жовтня 2022 року відповідно.

В рамках проведення підготовчих заходів до проведення призову Департаментом оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами спільно з Вінницьким обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки розробляється проєкт розпорядження Голови обласної державної адміністрації про забезпечення проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу у 2022 році, який буде видано найближчим часом.

Розгляд питання про призов або надання відстрочки (звільнення) від призову відповідно до законодавства покладається на районні (міські) призовні комісії. Такі комісії буде створено в усіх районних державних адміністраціях.

Відповідно до вимог Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», не підлягатимуть призову та надається відстрочка для здобуття освіти на весь період навчання громадянам призовного віку, які навчаються:

у закладах загальної середньої освіти ІІІ ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання;

у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, серед іншого під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, серед іншого під час здобуття наступного ступеня освіти;

у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

Крім того, відстрочка від призову на строкову військову службу надається громадянам за сімейними обставинами, для продовження професійної діяльності та за станом здоров’я.

Також, згідно з частиною 15 статті 17 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», у випадках, не передбачених цим законом, відстрочка від призову може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.

Якщо виконання військового обов’язку суперечить релігійним переконанням громадянина України який підлягає призову на строкову військову службу і він належить до релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю (перелік таких організацій затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 1999 року № 2066 «Про затвердження нормативно-правових актів щодо застосування Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу»), то такий громадянин має право на альтернативну (невійськову) службу.

Це право передбачено статею 35 Конституції України, Законом України «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12.12.1991 № 1975-ХІІ та постановою Кабінету Міністрів України від 10.11.1999 № 2066 «Про затвердження нормативно-правових актів щодо застосування Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу».

Для вирішення питання про направлення на альтернативну службу особі призовного віку необхідно не пізніше ніж за два календарні місяці до початку періоду призову на строкову військову службу встановленого Указом Президента України № 687/2021 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2022 році» особисто звернутися з письмовою заявою до районної державної адміністрації за місцем проживання (прописки) про неможливість проходження строкової військової служби як такої, що суперечить її релігійним переконанням. До заяви додати документи, що підтверджують істинність релігійних переконань призовника, копію документа про освіту та довідку з місця роботи або навчання.

Така заява розглядається уповноваженим структурним підрозділом районної державної адміністрації для вирішення питань проходження альтернативної служби громадянами відповідного району протягом календарного місяця.

Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності», уведеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744, призвані до Збройних сил України та інших військових формувань військовослужбовці строкової служби до виконання завдань в районі проведення Операції об’єднаних сил не залучаються.

Директор Департаменту

Директор Департаменту Зубчик Богдан Васильович

Зубчик Богдан Васильович

Іконка геолокація

Адреса: вул. Монастирська (Володарського), 26, м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 67-11-38