В залі засідань обласної державної адміністрації 22 грудня зібралось більше ніж півтори сотні посадовців органів місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на які зазначеним законом покладена низка завдань щодо підготовки та забезпечення національного спротиву у разі військової агресії проти України. Основний  склад учасників наради – голови районних державних адміністрації, голови сільських, селищних та міських рад та їх заступники, фахівці з питань оборонної роботи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. На нараді були також присутні керівники районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, структурних підрозділів обласної державної адміністрації, силових структур  які мають пряме або опосередковане відношення до питань підготовки та забезпечення виконання на території області заходів з територіальної оборони, як складової національного спротиву.

З вступним словом на нараді виступив Голова обласної державної адміністрації (Голова ради оборони області – за посадою) Сергій Борзов. У своєму виступі він наголосив на важливості питань національного спротиву в системі оборони держави та закликав керівників усіх рівнів активно включитись в реалізацію положень Закону України «Про національний спротив».

Розлогою та детальною була презентацію положень Закону, з якою на нараді виступив радник Голови обласної державної адміністрації з оборонних питань Володимир Артюх. Він детально зупинився та трьох складових системи національного спротиву в Україні: військовій, військово-цивільній та цивільній, довів учасникам наради систему підготовки та забезпечення виконання завдань територіальної оборони, зокрема формування добровольчих загонів, правову основу їх діяльності, завдання з підготовки території області до оборони, військово-патріотичного виховання молоді тощо.

Лейтмотивом виступу радника Голови стало доведення до глибокої свідомості очільників районів та територіальних громад вимог закону про те,що вони несуть персональну відповідальність (дисциплінарну, адміністративну та кримінальну) за невиконання або неналежне виконання завдань з підготовки та здійснення заходів з національного спротиву. До прикладу він зазначив, що у випадку виявлення на території району диверсійно-розвідувальних груп саме очільник районої державної адміністрації, як начальник району територіальної оборони зобов’язаний приймати рішення та залучати відповідні сили та засоби до негайної ліквідації диверсантів чи терористів. Він також наголосив, що наразі, у зв’язку з тим, що на сході держави тривають військові дії, які ведуться з 2014 року коли було оголошено мобілізацію, в Україні діє особливий період.

На важливості питань територіальної оборони для забезпечення миру та спокою на території Вінниччини наголосив Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий. Він також зазначив, що очільники та депутатський корпус органів місцевого самоврядування зобов’язані через механізм реалізації оборонно-правоохоронних програм територіальних громад, які необхідно прийняти у кожній громаді, зобов’язані забезпечити виконання вимог Закону України «Про національний спротив» в межах повноважень та спрямувати на виконання відповідних завдань кошти місцевих бюджетів.

Директор Департаменту фінансів Микола Копачевський у своєму виступі звернув увагу учасників наради на те фінансування заходів з забезпечення національного спротиву можна реалізувати лише шляхом виділення субвенції державному бюджету місцевими бюджетами через реалізацію заходів розроблених та прийнятих радами спеціальних програм. 

У своїх виступах начальника Вінницького обласного центру комплектування та соціальної підтримки полковник Олег Вінницький та командир бригади територіальної оборони Юрій Парандюк зупинились на проблемних питаннях організації територіальної борони в районах області, формування батальйонів територіальної оборони та звернули увагу на те, що з 15 січня 2022 року органи управління зазначеними батальйонами мають бути розміщені у визначених місцях їх дислокації та приступити до виконання завдань за призначенням.

На важливості питань військово-патріотичного виховання молоді, її належного навчання в закладах освіти за предметом «Захист України» зупинилась заступник начальника відділу управління освіти і науки Департаменту гуманітарної політики обласної державної адміністрації Тетяна Лісогурська. Озвучені нею проблеми у цій царині та потребу щодо їх комплексного та негайного вирішення підтримав заступник голови облдержадміністрації Сергій Здітовецький. Він підкреслив, що саме учнівська молодь, яка отримає відповідні початкові знання з основ захисту Вітчизни та буде вихована нами в дусі патріотизму та готовності боронити державу від ворога стане тим надійним резервом наших добровольчих формувань та Збройних Сил України в реалізації завдань Закону України «Про національний супротив», захисту суверенітету та територіальної цілісності нашої держави,збереження миру та спокою в Україні.

З пропозиціями щодо покращення питань формування батальйонів територіальної оборони від учасників наради виступила голова Жмеринської районної державної адміністрації Інна Цимбал.

Підсумки наради підбив заступник Голови обласної державної адміністрації Сергій Здітовецький, який запропонував усі запитання та пропозиції направити у письмовому вигляді до Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами обласної державної адміністрації. Він також  доручив директору Департаменту Сергію Вовченку опрацювати запитання та пропозиції, які надійдуть від учасників наради та її стенограму, підготувати разом з Вінницьким обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки План реалізації завдань, визначених Законом України «Про основи національного спротиву». Зазначений план погодити з радником Голови обласної державної адміністрації з оборонних питань та подати його на підпис Голові.

Сергій Здітовецький на завершення наради закликав її учасників активно включитись у виконання завдань, визначених Законом України «Про національний спротив» для того, щоб гарантувати мешканцям Вінницької області мир та безпеку та бути готовим до відсічі агресору, у випадку розв’язування ним широкомасштабної війни.