Відповідно до розпорядження Голови обласної державної адміністрації цими питаннями в подальшому займатимуться структурні підрозділи районних державних адміністрацій новоутворених районів. Зокрема під юрисдикцію Вінницької районної державної адміністрації з питань організації проходження (альтернативної) невійськової служби потрапляє і Вінницька міська територіальна громада, зокрема місто Вінниця.  Тобто усі мешканці обласного центру – міста Вінниці, у яких є підстави для проходження альтернативної служби, зобов’язані звертатись до Вінницької районної державної адміністрації. Відповідно мешканцям сіл, селищ та міст Вінницької області з цього приводу необхідно звертатись до районних державних адміністрацій: Гайсинської, Жмеринської, Могилів-Подільської, Тульчинської або Хмільницької. 

У зв’язку з цим роз’яснюємо деякі питання щодо проходження альтернативної (невійськової) служби громадянами України

Право на альтернативну (невійськову) службу мають громадяни України, якщо виконання військового обов’язку суперечить їхнім релігійним переконанням і ці громадяни належать до діючих згідно з законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю.

Строк альтернативної служби у півтора рази перевищує строк військової служби і становить двадцять сім місяців, а для осіб, які мають повну вищу освіту з освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, магістра – вісімнадцять місяців.

Альтернативну службу громадяни проходять на підприємствах, в установах, організаціях, що перебувають у державній, комунальній власності або переважна частка у статутному фонді яких є в державній або комунальній власності, діяльність яких у першу чергу пов’язана із соціальним захистом населення, охороною здоров’я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також у патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України.

Види діяльності, якими можуть займатися громадяни, що проходять альтернативну (невійськову) службу: охорона здоров'я та соціальна допомога; колективні, громадські та особисті послуги; будівництво; виробництво електроенергії, газу та води; сільське господарство, мисливство та лісове господарство; рибне господарство; добувна промисловість; обробна промисловість; транспорт.

Для направлення на альтернативну службу громадяни, які мають право на альтернативну службу, після взяття на військовий облік, але не пізніше ніж за два календарні місяці до початку встановленого законодавством періоду проведення призову на строкову військову службу, особисто подають до районної державної адміністрації за місцем проживання мотивовану письмову заяву.

Рішення про направлення громадянина на альтернативну службу або звільнення від призову на військові збори приймається районною державною адміністрацією за місцем проживання у разі встановлення істинності його релігійних переконань.

Направлення для проходження альтернативної служби видається громадянину після проходження призовної комісії.

Підставою для відмови громадянину в направленні на альтернативну службу або звільненні від призову на військові збори є:

  • несвоєчасне подання заяви про направлення на альтернативну службу або звільнення від призову на військові збори;
  • відсутність підтверджень щодо істинності релігійних переконань;
  • неявка громадянина без поважних причин за викликом до районної державної адміністрації за місцем проживання для розгляду його заяви про направлення на альтернативну службу.

Директор Департаменту

Директор Департаменту Зубчик Богдан Васильович

Зубчик Богдан Васильович

Іконка геолокація

Адреса: вул. Монастирська (Володарського), 26, м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 67-11-38