День піхоти відзначають в Україні щорічно 6 травня, оскільки саме в цей день у 1648 році козаки перемогли в битві біля Жовтих Вод. Це перша переможна битва національної визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького. Крім того, 6 травня відзначають релігійне свято — День Юрія Змієборця. Він був одним із покровителів українського війська.

 

 Механізовані, мотопіхотні, гірсько-штурмові військові частини становлять основу Сухопутних військ і виконують завдання щодо утримання зайнятих районів, рубежів і позицій, відбиття ударів і прориву оборони противника, захоплення важливих районів, рубежів і об'єктів. Разом із тим, механізовані з'єднання раз з танковими використовуються для оточення і розгрому противника, переслідування та виконання інших завдань.

         Піхота завжди першою зустрічає ворога. У подіях 2014-2019 років воїни показали, що українська піхота є однією з найкращих підрозділів піхоти у сучасному світі. Оборонні, наступальні, рейдові операції, які проводила українська піхота, вже зараз вивчаються в кращих військових навчальних закладах світу. Нині українські піхотинці, як найчисленніший рід та основа бойового потенціалу Сухопутних військ ЗСУ, несуть найбільше навантаження та відіграють вирішальну роль під час виконання завдань операції Об'єднаних сил.

         Вінниччина пишається своїми піхотинцями, зокрема військовослужбовцями військової частини А1619.  Зазначена частина в числі перших потрапила в котел буремних подій 2014 року, брала участь в проведенні антитеростичної операції на сході України та наразі бере участь в Операції Об’єднаних Сил.  Її бійці неодноразово проявляли зразки мужності та героїзму в боротьбі за незалежність та територіальну цілісність нашої держави. Багато з них нагородженні  орденами та медалями, в тому числі посмертно. Не всі з них повернулися додому. Вічна їм пам'ять. Їх подвиг український народ не забуде ніколи.   

         Обласна державна адміністрація приєднується до усіх привітань на адресу наших піхотинців. Дякуємо їм за їх ратну службу.  Бажаємо їм міцного здоров’я, Божого благословіння на гідну службу Вітчизні, вірності присязі. Нехай Вас береже Господь Бог, а святий Юрій Змієборець (Георгій Побідоносець) свято якого співпадає з Вашим професійним святом, вселяє віру у нашу перемогу над ворогом.

Мужності та витримки Вам, дорогі піхотинці у захисті нашої Батьківщини!