Під час навчань відпрацювали дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району та громади з організації евакуації населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на арсеналі  зберігання ракет та боєприпасів Міністерства оборони України.

До тренувань залучилися заступник голови райдержадміністрації – голова районної евакуаційної комісії Микола Чухрій, заступник Стрижавського селищного голови – голова евакуаційної комісії Світлана Лендя, заступник директора Департаменту з питань оборонної роботи цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами – начальник управління планування, оповіщення, цивільного захисту, навчання населення та забезпечення діяльності мережі пунктів управління Сергій Дев’ятий; заступник начальника управління – начальник відділу планування, оповіщення та забезпечення діяльності мережі пунктів управління Зоя Циркун та ін.

 

Головна мета тренування:

Вдосконалення злагодженості та оперативності керівного складу, органів управління та сил цивільного захисту з організації виконання заходів, передбачених планами реагування на надзвичайні ситуації Вінницького району, Стрижавської територіальної громади.

Підвищення готовності  органів управління та сил цивільного захисту до виконання заходів  з евакуації населення із зони можливого ураження внаслідок виникнення надзвичайної ситуації на арсеналі зберігання боєзапасу Міністерства оборони України, а також життєзабезпечення евакуйованого населення.

 

 

Практичне відпрацювання заходів з оповіщення, евакуації, розміщення евакуйованого населення та забезпечення публічної (громадської) безпеки в евакуйованих населених пунктах Дорожне,  Медвідка, Стрижавка.

Створення та організація роботи штабу з ліквідації надзвичайної ситуації.

Розробка необхідних документів, визначення проблемних питань та шляхів їх вирішення.

Учасники тренування заслухали доповіді керівників спеціалізованих служб цивільного захисту про забезпечення, у разі необхідності, громади транспортом для евакуації населення, медичною допомогою, харчуванням та охороною громадського порядку.

Для організації евакуаційних заходів в Стрижавській громаді створено два збірних пункти евакуації в селах Дорожне та Медвідка, і один приймальний пункт на базі КЗ «Ліцей №1 смт. Стрижавка Вінницького району Вінницької області».

Розгорнуто роботу пунктів збору та приймання евакуйованого населення: збірного пункту №1 в селі Дорожне та пункт приймання евакуйованих  №1 в Стрижавській школі-ліцеї.

Для проведення раптової евакуації створено два пункти посадки в автотранспорт за межами 5-ти км. зони: №1 для жителів с. Медвідка – на автодорозі «Медвідка – Лаврівка» біля мосту через річку Південний Буг на лівому березі і №2 для жителів с. Дорожне - на автотрасі М-21 Виступовичі – Могилів-Подільський» на площадці біля ресторану «Гостевія» для проведення раптової евакуації з початком вибуху боєзапасів.

Захист населення, яке проживає в 10-ти км. зоні «можливого ураження» с. Сосонка, селища Славне, частини смт Стрижавка, с. Лаврівка  та с. Тютюнники відбуватиметься методом укриття в захисних спорудах (найпростіших укриттях – підвалах, погребах тощо).

До населення доведені пам’ятки щодо дій під час проведення евакуаційних заходів.

Фахівцями Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами визначено питання, на які необхідно звернути увагу в подальшій діяльності спеціалізованих служб цивільного захисту району та територіальної громади.