Нещодавно постійна комісія обласної ради з питань будівництва,  комунального майна, транспорту та розвитку інфраструктури обласної Ради розглянула та підтримала підготовлені та подані Департаментом до обласної  Ради пропозиції щодо внесення змін до Обласної програми будівництва, облаштування та утримання місцевих пунктів пропуску через українсько-молдовський державний кордон на 2017-2021 роки.  Зазначені зміни продиктовані життям та запропоновані Могилів-Подільським прикордонним загоном з урахуванням навантаження на зазначені пункти пропуску, яке сьогодні є найбільшим.

            

       Заступник начальника відділу з питань оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Департаменту Юрій МЕЛЬНИК ознайомив присутніх на засіданні депутатів зі станом справ з утриманням діючих місцевих пунктів пропуску. Він зокрема повідомив, що за інформацією Могилів-Подільського прикордонного загону щоденно державний кордон України в пункті пропуску «Цекинівка – Сорока» в обох напрямах перетинає від 100 до 150 мешканців обох держав, а в пункті пропуску «Велика Кісниця – Василькеу» - від 50 до 80. Наразі послуги по забезпеченню пропуску громадян через кордон здійснюється в пристосованих приміщеннях, які не відповідають чинним вимогам як українського так і молдовського законодавства. Варто зазначити що за останні роки дещо зроблено в плані облаштування цих пунктів пропуску, але їх стан ще далекий до відповідних вимог.

  

 

 

         Згідно з запропонованими змінами на  будівництво та облаштування нових сучасних пунктів пропуску, за умови наявності в обласному бюджеті та бюджетах територіальних громад відповідних коштів, планується спрямувати по 1 млн 700 тис. грн. на кожен, в тому числі по 900 тис. грн. з обласного бюджету. Це дасть змогу забезпечити не тільки нормальні умови для несення служби прикордонними нарядами, але й створить відповідні умови для надання належних сервісних послуг мешканцям обох країн в перетині кордону. Обидва пункти пропуску відносяться до категорії річкових, тобто таких на яких перетин кордону може здійснюватись виключно на човнах водною артерією, якою тут є річка Дністер.

 

           Облаштування пунктів пропуску «Цекинівка – Сорока» та «Велика Кісниця – Василькеу» є на сьогодні актуальною з урахуванням загальної тенденціє покращання добросусідських відносин між Україною та Молдавською Республікою після візиту до Києва новообраного Президента цієї республіки Майї САНДУ.

           В результаті перемовин Президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО з Президентом Республіки Молдова досягнуто домовленості про будівництво міжнародного транспортного коридору між столицями обох держав Києвом та Кишиневом, який буде пролягати територією Вінниччини. 

       

 Будівництво нових сучасних пунктів пропуску та їх облаштування будуть ще одним гарним кроком у покращенні добросусідських відносин між Україною та Республікою Молдова. 

Директор Департаменту

Директор Департаменту Зубчик Богдан Васильович

Зубчик Богдан Васильович

Іконка геолокація

Адреса: вул. Монастирська (Володарського), 26, м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 67-11-38