Щорічно 1 березня відзначається Всесвітній день Цивільної оборони.

          На початку 1929 року на території України закладаються організаційні основи створення системи захисту населення від повітряного нападу.
Зокрема, було створено 632 авіахімічних гуртки, 119 курсів для навчання населення, збудовано 150 газосховищ, проводяться заходи по забезпеченню населення засобами захисту, створюються швидкодіючі системи оповіщення населення загрози нападу, накопичуються запаси медичного майна, інших засобів і матеріалів для проведення рятувальних та інших невідкладних робіт в осередках ураження.

          4 жовтня 1932 року затверджується “Положення про Місцеву протиповітряну оборону” (МППО), спадкоємницею якої у 1961 році стала Цивільна оборона.

          25 серпня 1956 року створений штаб МППО, Вінницької області.

       У 1972 році МОЦО отримала статус міжурядової організації. Зараз в МОЦО входять 50 країн, ще вісім держав мають статус спостерігача. Участь України в МОЦО в якості спостерігача оформлена згідно з дорученням Прем’єр-міністра України від 25 липня 1998 року.

           День 1 березня був обраний не випадково. Саме в цей день набрав чинності устав МОЦО, який схвалили 18 держав.

         Напрямки діяльності МОЦО: підготовка національних кадрів в галузі управління в період надзвичайних ситуацій (НС); надання технічної допомоги державам у створенні і покращенні систем попередження НС і захисту населення; пропаганда досвіду і знань з ЦО і питанням управління в період НС.

          3 лютого 1993 року Верховна Рада України прийняла Закон “Про Цивільну оборону України”, 10 травня 1994 року Кабінет Міністрів України приймає Постанову за №299, якою затверджується “Положення про цивільну оборону України”.  Вперше було визначено, що цивільна оборона України є державною системою органів управління, сил і засобів, що створюється для організації і забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру.

          2 жовтня 2012 року Президент України підписав Кодекс цивільного захисту України, котрий об’єднав і узагальнив все чинне законодавство України з питань цивільного захисту.

        Департамент оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами вітає усіх, хто причетний до почесної місії боронити Україну від надзвичайних подій, ситуацій та бажає миру, спокою, добра та усіляких гараздів.

          Нехай нас усіх та нашу славну неньку Україну оберігає Господь Бог та Матінка Божа від надзвичайних ситуацій та усього лихого.

Директор Департаменту

Директор Департаменту Зубчик Богдан Васильович

Зубчик Богдан Васильович

Іконка геолокація

Адреса: вул. Монастирська (Володарського), 26, м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 67-11-38