За  дорученням Голови обласної державної адміністрації Сергія Борзова Департаментом розглянуто звернення Міністерства оборони України щодо сприяння у вирішенні питань надання податкової пільги з оплати земельного податку військовим частинам Міністерства оборони України.

          Актуальність  вирішення цього питання  обумовлена тим, що в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України ті кошти, які доцільно спрямувати на підвищення боєготовності військових частин, покращення забезпечення військовослужбовців озброєнням, боєприпасами, засобами захисту, майном та зміцнення матеріально-технічної бази, виділяються на сплату податків за землю. 

          Варто зазначити, що за інформацією квартирно-експлуатаційного відділу м. Вінниця власники (військові частини) 60 з 85 земельних ділянок на території області вже звільнені (повністю або частково) від сплати податку за землю. Так, звільнені від сплати податку за землю військові частини, які дислокуються на території Вінницької, Барської, Калинівської (крім однієї), Могилів-Подільської (крім однієї), Тульчинської міських, Муровано-Курилівецької селищної та Іванівської сільської територіальних громад.

          Однак для власників 25 земельних ділянок, які розташовані на території 10 територіальних громад Вінниччини, пільга на сьогодні не встановлена.

          З метою сприяння у вирішенні зазначеного питання відділом оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Департаменту організовано проведення у січні поточного року засідання Координаційної робочої групи обласної державної адміністрації з питань забезпечення внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, які розташовані на території області та належать до земель оборони. Участь у засіданні взяли: начальник відділу оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Валерій ІНДИК та працівник Наталія ТКАЧУК.

          На виконання протокольного рішення зазначеної робочої групи відділом оборонної роботи Департаменту було підготовлено та 18 лютого надіслано за підписом заступника голови обласної державної адміністрації Сергія ЗДІТОВЕЦЬКОГО звернення до голів тих територіальних громад області, на території яких дислокуються військові частини, що не звільнені або частково звільнені від сплати податку за землю, з проханням розглянути це питання на чергових сесіях рад.

          Вирішення питання надання податкової пільги з оплати земельного податку військовим частинам буде вагомим внеском органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Вінниччині у зміцнення обороноздатності держави, підвищення спроможності війська боронити Україну від ворога, захищати її суверенітет та територіальну цілість, гарантувати мир і безпеку українському народові, у тому числі і мешканцям Вінницької області.