17 лютого 2021 року проведено траурні  заходи щодо вшанування пам’яті Героя України старшого лейтенанта В'ячеслава СЕМЕНОВА, військовослужбовця Могилів-Подільського прикордонного загону, який героїчно загинув 6 років тому у нерівному бою з російсько-окупаційними військами на блокпосту «Балу» (Луганська область).

        Церемонія вшанування відбулась біля могили Героя в місті Жмеринці. На заходи були запрошені та узяли в них участь  члени родини В'ячеслава (дружина, донечки, батьки та родичі) а також керівництво Адміністрації Державної прикордонної служби України, Південного регіонального управління Держприкордонслужби  України та Могилів-Подільського прикордонного загону. Обласну державну адміністрацію на заході представляв директор Департаменту Сергій ВОВЧЕНКО. 

       

       Присутні на заході у своїх виступах ще раз нагадали про героїчний вчинок Вячеслава та вшанували його пам'ять хвилиною мовчання. В честь Героя пролунали постріли військового салюту а на могилу лягли живі квіти.

      Подвиг героя буде навіки жити у пам’яті тих, заради кого він боронив Україну від ворога, захищав її незалежність та територіальну цілісність нашої держави. Вічна слава усім, хто поліг в ім’я Батьківщини.

        Герої не вмирають !  

ДОВІДКА

про обставини загибелі Героя України старшого лейтенанта В'ячеслава СЕМЕНОВА.

     

      З вересня 2014 року у складі оперативно-бойової прикордонної комендатури «Могилів-Подільський» старший лейтенант В'ячеслав СЕМЕНОВ виконував бойові завдання в зоні антитерористичної операції на підконтрольній збройним формуванням Російської Федерації території Луганської області.

       Прикордонники під керівництвом старшого прикордонного наряду В'ячеслава Семенова спільно з військовослужбовцями Збройних Сил України тримали оборону блокпосту «Балу», який знаходився на перехресті доріг, що з’єднують російський Ростов-на-Дону з українським містом Дебальцеве. На той час цей блок-пост вважався одним з найпекельніших місць на всій лінії фронту. Через вигідне географічне розташування блок-пост «Балу» мав стратегічне значення для захоплення міста Дебальцеве, тому постійно піддавався нападам збоку російсько-окупаційних військ.

      17 лютого 2015 року старший лейтенант В'ячеслав СЕМЕНОВ зі своїм підрозділом в черговий раз вів нерівний бій з переважаючими силами противника. Чисельні штурми бойовиків при підтримці бронетехніки, танків успіху у взятті під свій контроль блок-посту «Балу» успіху не принесли, хоча самі укріплення були повністю зруйновані.

       При   черговому   штурмі   бойовиками позицій прикордонників старший лейтенант В'ячеслав СЕМЕНОВ отримав важке осколкове поранення внаслідок розриву ворожого снаряду, випущеного фактично впритул ворожим танком.

       Перебуваючи у вкрай важкому стані старший лейтенант В'ячеслав СЕМЕНОВ продовжував нерівний бій з ворогом, у якому героїчно загинув. Ціною свого життя він врятував життя своїх бойових побратимів.