За останні два роки, навантаження на медичні заклади зросло вдвічі. Наприклад, якщо у 2021 році за хірургічним та травматологічним напрямком було проліковано 27293, то у 2023 році - 37880.

У 2021 році до обласної дитячої лікарні звернулося 86 034 пацієнтів, вже у 2023 році ця цифра значно зросла - 111 492. Зросла кількість хворих з серцево-судинними захворюваннями,  й хвороби значно помолодшали.

Як надається медична допомога у закладах розповіла директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна на засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення.

“У кожній кластерній та надкластерній лікарні мають бути створені реабілітаційні відділення. Наша мета – повернути людину від лікарняного ліжка до повноцінного життя. Також у лікарнях мають бути «Палати героїв» для наших Захисників та Захисниць. Всі працівники центрів первинної медико-санітарної допомоги мають пройти навчання за програмою mhGAP. Сімейний лікар - перший до кого звертається пацієнт і він має й надати первинну психологічну допомогу”, - розповіла Ольга Задорожна.

У Вінницькій області докладається максимум зусиль, щоб медична допомога була доступна для всіх. І найбільше уваги приділяється Захисникам та Захисницям, їх родинам та ВПО. На сьогодні 26 632 внутрішньо переміщених осіб знайшли свого сімейного лікаря на Вінниччині.