У Вінницькій області Теплицька громада є однією з тих, де сімейні лікарі та медсестри приїжджають до пацієнтів у найвіддаленіші села. Автобуси у такі населені пункти ходять нечасто, а то й взагалі раз на тиждень. Директорка Теплицького ЦПМСД Галина Шевчук організувала роботу лікарів та медсестер так, щоб медична допомога була доступною для усіх мешканців громади.

За 20 кілометрів від Теплика розташоване село Соболівка. Дістатися до міської лікарні чи Центру первинної медико-санітарної допомоги можна лише у п’ятницю, адже тільки в цей день ходить міський автобус.

Однак у Соболівці працює амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Мешканців приймає сімейний лікар та дві медсестри.  Одна із них – Наталя Слєпко. Пані Наталя 29 років працює медичною сестрою.

-    Ми й подумати не могли, що медичні сестри робитимуть онкоскринінг. Тому, коли з'явилася можливість поїхати до Вінниці на навчання, я теж вирушила й отримала багато нових і корисних знань. Тепер їх використовую в роботі, — каже Наталя Слєпко.

Навчання пані Наталя пройшла завдяки проєкту «Рання діагностика раку шийки матки у жінок в сільській місцевості», що впроваджується за підтримки USAID в межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт.

Після отримання нових знань розпочалася активна робота. Щодня медсестра телефонувала мешканкам Соболівки й запрошувала прийти на обстеження. Пояснювала, що це необхідно для збереження їхнього здоров’я, адже зазвичай жінки звертаються до гінеколога тоді, коли щось болить, тобто може мати непоправні наслідки.

-    У нас занадто багато  онкології виявляють у молодих жінок.  Вони якось халатно ставляться до свого здоров’я,  їх не затягнеш на огляд до гінеколога. У Вінниці ми навчалися робити забір на манекенах, а тут працюємо з людьми. Перший  раз було страшно, а тепер – це стало добре опанованою навичкою. Приходить пацієнтка до сімейного лікаря, а ми заразом пропонуємо ще пройти ПАП-тест. Жінки погоджуються, бо ми всі тут одне одного знаємо, вони нам довіряють, — додає пані Наталя.

У Соболівській амбулаторії загальної практики сімейної медицини забір на ПАП-тест проводять в окремому кабінеті. Там розміщене гінекологічне крісло, є необхідні набори для забору матеріалу. Пацієнтам пояснюють, що процедура безпечна та триває кілька хвилин.

-    Своїм пацієнтам я власним прикладом показує, що важливо вчасно ходити до лікарів, це може врятувати життя. Кілька років тому гінеколог у мене діагностував передраковий стан, вчасна операція та лікування врятували моє життя. Тому закликаю усіх жінок – прийдіть на обстеження! Не відкладайте піклування про своє здоров’я!  — наголосила Наталя Слєпко.