Як працюватиме ВЛК, як ці послуги фінансуватимуться Національною службою здоров’я України, сьогодні під час онлайн наради розповіли Голова НСЗУ та заступниця Міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич.

Долучилася до наради й директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.

Цивільні медичні заклади контрактуються з НСЗУ за пакетом «Медичний огляд осіб, який організовується територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки» у межах Програми медичних гарантій.

Усі послуги, які входять до пакета, безоплатні для військовозобов'язаних, які проходять ВЛК. Зокрема, коштом держави покривається:

  • проведення лабораторних та інструментальних досліджень;
  • направлення особи за наявності показань в інші медзаклади для проведення необхідних консультацій та обстежень, а також для надання спеціалізованої медичної допомоги (у разі потреби);
  • оформлення проєктів довідок та формування медичних висновків щодо стану здоров’я особи.

Процес удосконалення роботи ВЛК – це спільна робота численних відомств. Збройні Сили України, Міністерство оборони України, Міністерство охорони здоров’я України, Міністерство у справах ветеранів України та інші працюють над тим, щоби проходження військово-лікарської комісії відбувалося швидко і зручно для наших захисників.