Медичні заклади без створення і підтримки оптимальних/допустимих параметрів мікроклімату не повинні отримувати ліцензію на медичну практику та мати можливість підписувати контракти із НСЗУ за певними пакетами з наступного року. Про це нещодавно під час наради із керівниками ОВА ти директорами департаментів охорони здоров’я наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Міністр зауважив, що це не примха. Це вимоги чинних нормативно-правових документів. Це стан здоров’я самого пацієнта та самопочуття медичних працівників. Це елементарно повага.

«Понад місяць тому ми вже мали розмову на цю тему, однак проаналізувавши ситуацію з кондиціонуванням приміщень лікарень, бачу, що ситуація, на жаль, не змінилась. За цей час вирішено питання з кондиціонуванням для 520 палат та ординаторських з необхідних 15 739. Наразі кондиціонування забезпечено лише у 12% палат та 39% ординаторських. Для того, аби повністю вирішити це питання у 100% медичних закладах спроможної мережі, потрібно 1,3 млрд грн. При цьому, прогнозована сума податків, які отримали місцеві бюджети з доходів військовослужбовців, за 2023 рік — 96 млрд грн. Понад 23 млрд грн лежить на рахунках лікарень, за даними НСЗУ. Тобто кошти є. Питання лише в бажанні і відповідальності керівництва», - відзначив Віктор Ляшко.

У Вінницькій області системою кондиціонування у палатах забезпечені лише 4% медичних закладів, які увійшли до спроможної мережі. Сьогодні під час наради зі керівниками закладів заступники директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко та Сергій Лавренюк обговорили напрямки подальшої роботи.

«Варто зазначити, що йдеться не про кондиціонери над кожним ліжком у палаті, а про створення мікроклімату у ваших закладах, який відповідає усім нормам. Це важливо! Міністр досить гостро поставив це питання. Тому маємо працювати!», - відзначила заступник директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко.