Відповідно до звіту Державного департаменту США від 27 червня 2017 року Україну виведено з контрольного списку другої групи, де вона перебувала протягом чотирьох років поспіль та переведено  в другу групу, тому особлива увага приділяється державній політиці щодо протидії торгівлі людьми для того, щоб піднятися до першого рівня країн з високими досягненнями в боротьбі з торгівлею людьми

Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації, як координатор у сфері протидії торгівлі людьми у Вінницькій області, постійно спрямовує свої зусилля на поширення Національного механізму взаємодії  суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в області та  співпрацює з іншими суб’єктами, які здійснюють заходи в сфері протидії  торгівлі людьми, та громадськими  організаціями.

Так, 10 квітня 2018 року Департаментом соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації спільно з Вінницькою громадською організацією ФО «Прогресивні жінки» проведено 2 круглих столи в рамках розширених засідань Міжвідомчих  рад з питань сім'ї, ґендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми Іллінецької (час проведення: 10.00-12.00 год.) та Оратівської (час проведення: 14.30-16.30 год.) районних державних адміністрацій.

Тема круглих столів: «Взаємодія суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми. Ідентифікація осіб, які постраждали від торгівлі людьми».

Учасниками цих заходів були керівники структурних підрозділів райдержадміністрацій, служб, установ та організацій зазначених районів.

Головний спеціаліст відділу сім’ї, гендерної політики та протидії  торгівлі людьми управління праці та сімейної політики Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації, відповідальна особа за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми у Вінницькій області - Любов Никодим зробила акцент на важливості  посилення роботи усіх суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, зокрема, в частині інформування про існуючу проблему торгівлі людьми, наслідки потрапляння в таку ситуацію та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми.

Президентка громадської організації ФО «Прогресивні жінки» Наталя Козлова та експертка Наталя Сергієнко зосередили свою увагу на проблемі виявлення та ідентифікації осіб, які постраждали від торгівлі людьми у  Іллінецькому та  Оратівському  районах.

За підсумками засідань Міжвідомчих  рад з питань сім'ї, ґендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми Іллінецької та Оратівської райдержадміністрацій прийняті рішення про посилення міжвідомчої взаємодії усіх суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми на територіях цих районів.