Підставою для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб є обставини, за яких внутрішньо переміщена особа:

1) подала заяву про відмову від довідки;

2) скоїла кримінальне правопорушення: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; вчинення кримінального правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку або військового кримінального правопорушення;

3) повернулася до покинутого місця постійного проживання;

4) виїхала на постійне місце проживання за кордон;

5) подала завідомо недостовірні відомості.

 

Відповідно до вимог чинного законодавства України внутрішньо переміщена особа зобов’язана: повідомляти про зміну місця проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання.

У разі добровільного повернення до покинутого постійного місця проживання внутрішньо переміщена особа зобов’язана повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем отримання довідки не пізніш як за три дні до дня від’їзду.

 

Як скасувати довідку ВПО.

Необхідно звернутися до органів соціального захисту населення за адресою прописки або до ЦНАПу і скласти Заяву про відмову від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Не забудьте документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України та ваш статус ВПО.

Також, це можна робити в кілька кліків у застосунку «Дія». Для цього треба натиснути на меню своєї довідки ВПО в «Дії» й вибрати «Змінити адресу фактичного проживання» або «Скасувати статус ВПО».

 

Як змінити адресу реєстрації ВПО в «Дії»:

  1. Натисніть на меню своєї довідки ВПО в застосунку.
  2. Оберіть «Змінити адресу фактичного проживання».
  3. Перегляньте опис послуги й натисніть «Почати».
  4. Вкажіть адресу свого поточного місця перебування.
  5. Підтвердьте своє місце перебування за допомогою геолокації (необхідно фізично перебувати на місці розташування свого тимчасового прихистку).
  6. Надішліть заяву на розгляд.

 

Як знятися з обліку ВПО в «Дії»:

  1. Натисніть на меню своєї довідки ВПО в застосунку.
  2. Оберіть «Скасувати статус ВПО».
  3. Перегляньте опис послуги й натисніть «Почати».
  4. Надішліть заяву на розгляд.

Ваша заява буде опрацьована протягом 15 хвилин, ви отримаєте сповіщення про її опрацювання.

Нагадаємо, у застосунку «Дія» також можна отримати довідку ВПО й оформити соціальні виплати.