Днями, у вінницькому аналітично-просвітницькому центрі «Ветеранський простір» відбулася чергова інформаційна зустріч з родинами загиблих Героїв у російсько-українській війні. Маємо завдання допомогти, максимально спростити та полегшити родинам загиблих українців з процесом оформленням пенсій, житлових субсидій, пільг та отриманням виплат.

Для фахового роз’яснення щодо зазначених питань до зустрічі долучилася начальник відділу взаємодії з ветеранами війни Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА Ірина Войтенко. Також в інформаційній зустрічі взяли участь представники Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області, Департаменту соціальної політики Вінницької міської ради та Вінницького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Під час зустрічі Ірина Войтенко зокрема повідомила, що у Вінницькій області діє «Обласна цільова програма підтримки учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на 2022-2026 роки». Нею, зокрема, передбачено надання щорічної одноразової матеріальної допомоги дітям загиблих (померлих) учасників АТО/ООС до Дня святого Миколая, надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям загиблих, сім’ям померлих демобілізованих військовослужбовців. Також програмою передбачена виплата щорічної матеріальної допомоги членам сімей захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, організації поховання загиблих та надання матеріальної допомоги на поховання для здійснення почесної церемонії поховання.

Частина положень програми спрямована на здійснення соціальної адаптації учасників бойових дій, членів їх сімей, та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил шляхом організації та проведення заходів, спрямованих на розвиток сімейного дозвілля.

Також Програмою передбачена можливість оздоровлення та санаторно-курортного лікування батьків та дружин загиблих разом з дітьми дошкільного та молодшого шкільного віку. У разі, якщо на вихованні перебуває двоє або більше дітей різної вікової категорії, в тому числі дошкільного віку, до участі в заходах з оздоровлення та санаторно-курортного лікування долучаються і діти старшого шкільного віку.

Крім того, документом передбачені заходи спрямовані на підвищення конкурентоспроможності учасників бойових дій на ринку праці та компенсаційна виплата за навчання учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил та їх дітей (уродженцям Вінницької області та особам, які на час подачі документів до навчального закладу офіційно були зареєстровані на території Вінницької області) на контрактній формі навчання денного відділення вищих навчальних закладів Вінницької області І-ІІ та ІІІ-ІV рівнів акредитації, незалежно від форми власності закладу, та які вперше здобувають певний освітньо-кваліфікаційний рівень, ступінь.

Наголошуємо, питання соціальної підтримки сімей Захисників і Захисниць перебувають на особливому контролі Вінницької обласної військової адміністрації.