З 25 листопада 2022 року в Україні триває акція «16 днів проти насильства».

Цьогоріч війна принесла дуже багато насильства в життя українців, спричинивши, в тому числі, появу великої кількості випадків сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом. Злочини сексуального характеру під час війни, характеризуються особливою жорстокістю з боку російських військовослужбовців і мають значний негативний  вплив не тільки на потерпілих осіб, їх близьких та членів родин, але й на все українське суспільство.

В цих умовах ми категорично не можемо толерувати та замовчувати випадки домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Хоча за інформацією МВС цьогорічні показники кількісті звернень до поліції у зв'язку з домашнім насильством у порівнянні з минулим роком зменшилася на 24%, основними  причинами такого зниження вважають:

  • окупацію значних територій України, де люди не могли звертатися, а поліція не могла фіксувати випадки пов’язані з насильством;
  • вимушене переміщення великої кількості українців, як в середині країни так і за кордон.

Зважаючи на ситуацію, у надскладний період в своїй історії Україна прийняла доленосне рішення на шляху захисту прав і свобод людини, ратифікувавши 20 червня 2022 року Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульську конвенцію), що є критично важливим і своєчасним під час війни, ніж будь-коли.

Ратифікація Стамбульської конвенції є найбільш рішучим кроком у боротьбі з домашнім та гендерно обумовленим насильством, що гарантуватиме істотні зміни в законодавстві та роботі державних інститутів відповідно до міжнародних стандартів та надає країнам - учасницям юридичну базу, а також стратегії й заходи щодо викорінення цих явищ.

 

Посилання на відео:

https://www.facebook.com/vin.dep.mol/videos/514001094109336