Звертаючись до учасників наради Перша леді наголосила на тому, що ланцюжок реагування на випадки домашнього насильства має працювати ефективно у кожній територіальній громаді аби забезпечити рівні права та можливості для всіх людей. «Надзвичайно важливим пропрацювати весь ланцюжок реагування на випадки домашнього насильства: від телефонного дзвінка на гарячу лінію та виїзду Національної поліції до надання психологічної та медичної допомоги», - зауважила Олена Зеленська.
Про реалізацію у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі доповіла Міністр соціальної політики України Марина Лазебна. Вона зазначила, що у кожній другій родині, яка перебуває у складних життєвих обставинах, є прояви насильства. Через пандемію ситуація погіршилася. Відбулося зростання рівня домашнього насильства. Держава не стоїть осторонь цієї проблеми. Так, для розширення мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб запроваджено нову субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам у розмірі 274,2 млн гривень, завдяки якій 125 громад отримають кошти для створення та покращення діяльності спеціалізованих служб, зокрема, притулків, денних центрів, консультативних служб, придбання автомобілів для мобільних бригад при притулках.
Наступний блок питань, що обговорювалися під час наради, стосувався консолідації зусиль органів державної влади, органів місцевого самоврядування, міжнародних та громадських організацій на шляху напрацювання практичних кроків ефективної діяльності спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.
В ході наради також розглядатися практичні аспекти якісного надання соціальних послуг спеціалізованими службами підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Окрім того, обговорювався практичний досвід окремих територіальних громад в Україні щодо реалізації отриманої субвенції на створення притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.
Говорячи про ситуацію на Вінниччині, Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов зазначив: «На сьогодні створено та функціонують 11 спеціалізованих служб. Також за кошти обласного бюджету утримується відділення «Притулок» для осіб, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, перебувають у складних життєвих обставинах».
Окрім того очільник області відмітив, що відповідно до Порядку та умов надання у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021 року №398 у Вінницькій області 17 територіальними громадами та обласною державною адміністрацією подано потребу Міністерству соціальної політики України в коштах державної субвенції для створення Спеціалізованих служб. Пропозиції щодо потреби 8 територіальних громад та обласної державної адміністрації було підтримано.
Майже 19 млн грн отримають з державного бюджету місцеві бюджети Вінницької області на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі:
Ці кошти розподілено для створення 11 спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб.
«Робота у цьому напрямку продовжується і знаходиться під моїм особистим контролем», - підсумував Сергій Борзов.