«Ніч з 25 на 26 квітня 1986 року принесла на багатостраждальну українську землю ще одне лихо. Це відбувалося, як у страшному сні. Мало хто уявляв тоді, до яких наслідків може призвести ця аварія. І я хотів би вам подякувати за вашу жертовність та сумлінне виконання обов’язку, адже в той непростий час ви робили свою роботу», - зазначив керівник ОДА.

Валерій Коровій підкреслив, що на тлі подій, які відбуваються нині на Сході України, дуже багато речей сприймаються суспільством по-іншому. «Ми все повинні зробити для того, щоб розвивати країну – заради майбутнього наших дітей і онуків. І водночас маємо пам’ятати непрості, важкі сторінки нашої історії», - наголосив очільник області. Відтак побажав усім присутнім здоров’я, родинного затишку та добра.


Керівники області побажали присутнім міцного здоров’я, довгих років життя, мирного неба і Божої благодаті, а загиблих вшанували хвилиною мовчання.
Під час урочистостей шестеро учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та колектив Вінницької громадської організації «Союз Чорнобиль України» були нагороджені Почесними грамотами Верховної Ради України. Ще 40 ліквідаторів отримали Почесні грамотами облдержадміністрації та обласної Ради.
26 квітня, у Вінниці відбудеться церемонія покладання квітів до пам’ятника жертвам Чорнобильської трагедії.
На Вінниччині проживає 23 тис. 416 осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. У 2016 році за програмою Державного бюджету «Соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи» використано 32,036 млн грн.
На 2017рік на реалізацію зазначеної програми області доведений обсяг асигнувань в розмірі 30 млн 476 тис. грн.
Протягом 4-х місяців 2017 року профінансовано 8 млн 967 тис. грн.
У 2016 році органами соціального захисту населення райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення забезпечено санаторно-курортним лікуванням 751 особа з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму 3 млн. 655 тис. грн, в тому числі, 9 дітей з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС.

На 2017 рік подали заявку на санаторно-курорте лікування 964 особи, в тому числі, 956 громадян 1-ї категорії та 8 дітей.
Для зазначених цілей області доведено 4 млн. 180 тис. грн.
На нинішній час органами соціального захисту населення укладено 58 договорів на санаторно-курортне лікування постраждалих осіб.
29 осіб вже пройшли лікування в санаторно-курортних закладах.