6 вересня 2023 року на Вінниччині відбулась робоча нарада з питань розвитку плодоовочевого сектору.

Участь у нараді взяли: заступник Начальника обласної військової адміністрації Сергій Здітовецький, заступник голови Вінницької обласної Ради Анатолій Ткач, директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Сідоров, представники Міністерства аграрної політики та продовольства України на чолі з директором Департаменту аграрного розвитку МінАПК Ігорем Віштаком, керівники структурних підрозділів з питань агропромислового розвитку Житомирської, Хмельницької та Чернівецької обласних військових адміністрацій, керівники та фахівці структурних підрозділів Вінницької обласної військової адміністрації, науковці, представники провідних підприємств з вирощування овочів та галузевих асоціацій.

Основним  питанням робочої зустрічі було обговорення перспектив та векторів розвитку плодоовочевої галузі у центральних регіонах України.

«…війна зруйнувала багато планів та додала нові потреби. Населення області в минулому році відчуло дефіцит овочевих культур, які переважно поставлялись в область з південних регіонів України. Виробництво овочевої продукції в області здійснювалось в недостатній кількості та й в основному в домогосподарствах населення. Тому й постало гостро питання збільшення виробництва, насамперед, овочевої продукції» - акцентував увагу присутніх заступник начальника обласної військової адміністрації Сергій Здітовецький у своєму вітальному слові.

Щодо ситуації в плодоовочевому секторі та про перспективи державної підтримки галузі  України проінформував  Ігор Віштак – директор Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Керівники структурних підрозділів  з питань агропромислового розвитку обласних військових адміністрації обговорили ситуацію, що склалася в областях в поточному році з вирощування овочевих культур.

Зокрема, директор Департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров зазначив: «Особливістю для центрального регіону, зокрема і для Вінниччини є те, що переважна кількість овочевих культур вирощувалось безпосередньо в господарствах населення. Овочі вирощені на присадибних ділянках та на невеликих земельних наділах переважно використовувались для власного споживання та торгівлі на місцевих ринках. Відсутність умов для зберігання овочевої продукції спонукала до зменшення пропозиції такої продукції у зимово-весняний період.

В області промислове виробництво овочів було зосереджено на площі понад 200 га., що становило лише 1 % від загальної площі посівів овочів.

Така ж сама ситуація з посівами картоплі, площі якої по всіх категоріях господарств становлять понад 105 тис. га. І мали тенденцію до зменшення в останні довоєнні роки у зв’язку з демографічною ситуацією на селі.

Погодні умови та родючі ґрунти дають змогу вирощувати практично весь спектр овочевих та баштанних культур на Вінниччині.

В поточному році чітко прослідковується тенденція до збільшення площ під овочевими культурами саме в сільськогосподарських підприємствах. Площі під овочами в таких підприємствах збільшилися більше як у 2 рази…

Наразі ми розуміємо, що поряд зі збільшенням валового виробництва овочів гостро стоїть питання їх зберігання та переробки. На Вінниччини практично немає потужних консервних заводів, які б могли переробляти овочі. А потужності по заморожуванню  більшою мірою орієнтовані на плодово-ягідну продукцію. Тому питання залучення інвестицій в переробну галузь – це питання номер один.»

Щодо наукових підходів в розвитку галузі овочівництва поінформував директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля Олександр Корнійчук.

Про цілі та мету проєкту «Німецько-український фаховий діалог зі сталого розвитку сектору плодоовочівництва», який запрацював на Вінниччині з початку поточного року розповіла Анна Сахончик – представник команди даного Проекту.

Також, учасники зустрічі відвідали провідні підприємства Вінницької області, які в поточному році вирощували овочеві культури за інтенсивними технологіями: ТОВ «Аграна Фрут Лука» та ТОВ «Органік-Д»