15 серпня на робочій нараді, яка відбулась на базі ТОВ «Краснянське спеціалізоване підприємство «Агромаш» за участі заступника Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дениса Башлика та керівництва області, підбили попередні підсумки збору урожаю ранніх зернових, зернобобових культур та ріпаку на Вінниччині.

На нараду були запрошені представники територіальних органів виконавчої влади, голови районних військових адміністрацій та керівники провідних сільськогосподарських підприємств області.

У своєму виступі директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Сідоров відзначив:

Погодні умови, які складалися впродовж поточного року в цілому сприяли формуванню гарного врожаю всіх сільськогосподарських культур, особливо озимих.

За оперативними даними очікуване виробництво зерна ранньої групи зернових та зернобобових культур у поточному році становитиме понад 2,3 млн. тонн, що практично на рівні 2019 року та на 47 % перевищує минулорічні показники. Такий валовий збір досягнуто за рахунок високої урожайності. В середньому вона становить біля 58 ц/га і є найвищою за останні роки….

Поточний рік аграрії називали «ріпаковим роком». В поточному році зібрано найбільший валовий збір ріпаку за останні роки. Урожайність в середньому 34 ц/га. Хоча в окремих підприємствах вона сягала понад 4 тонни з 1 га.

Обсяги виробництва аграрної продукції в області повністю задовольняють власний споживчий попит місцевого населення та внутрішньо-переміщених осіб. А також формують значний експортний потенціал області.

Про  фактори, які вплинули на якісні показники зерна у 2023 році, проінформував директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України Олександр Корнійчук.

Під час зустрічі обговорили також питання щодо фіто-санітарних вимог до експорту сільськогосподарської продукції та зміни до державного регулювання у сфері поводження з пестицидами та агрохімікатами; особливості митного оформлення експорту сільськогосподарської продукції, підготовку сільськогосподарських кадрів та відновлення податкових перевірок на підприємствах.

Під час практичної частини учасники наради провели огляд ґрунтообробної техніки та виробничих потужностей підприємства, а також побували на демо-полі, де проводилась демонстрація роботи ґрунтообробної техніки в польових умовах.