Сьогодні відбувся регіональний форум у межах проєкту «Сприяння соціальному згуртуванню постраждалих громад, де впроваджуються інклюзивні житлові рішення».

За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, у заході взяв участь його заступник Андрій Кавунець.

На сьогодні Вінниччина – одна із шести областей, де реалізовують зазначений проєкт за фінансування Уряду Республіки Корея.

Проєкт втілюється Міжнародною організацією з міграції (МОМ) задля підтримки взаємодії, нарощування потенціалу, сприяння згуртованості у громадах.

Під час форуму учасники підбили підсумки спільної роботи та обговорили наступні кроки щодо впровадження нових ініціатив. 

Спочатку в межах проєкту дві групи з Глуховецької та Хмільницької громад пройшли навчання, що розширили їх навички сприяння інклюзивному діалогу. А протягом вересня 2023 р. – січня 2024 р. втілювали ініціативи з метою посилення стійкості своїх громад та зміцнення соціальних звʼязків серед місцевого населення.

За підтримки МОМ у Глухівцях було створено тренажерний зал, де враховано вимоги доступності та інклюзивності. Крім цього, облаштовано мультифункціональний осередок, аби громадяни мали можливість цікаво проводити дозвілля та налагоджувати соціальні зв’язки.

Для пришвидшення інтеграції ВПО у Хмільнику створено вуличний простір просто неба «Вулик». Локацію можна використовувати як кінотеатр під відкритим небом чи майданчик для проведення різноманітних заходів.

Звертаючись до присутніх, заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець зазначив, що «політика згуртованості» в громадах як ніколи на часі.

«Переселенці, які з тих чи інших причин залишились проживати на території Вінниччини, не мають сприйматися як тимчасові мешканці. Фактично вони є вже повноцінними жителями наших громад. І дуже важливо, щоб там були місця, де люди зможуть разом зібратися та провести час, знайти нових знайомих і друзів, обмінятися думками з різних питань». – зазначив Андрій Кавунець.

Окремо посадовець подякував представникам МОМ за постійну підтримку й допомогу. Також Андрій Кавунець побажав команді фасилітаторів максимальної кількості успішних ідей й продовження ефективної співпраці з міжнародними організаціями. 

У свою чергу, керівник проєктів із залучення та згуртування громад Сібе Геертс зауважив: «Соціальне згуртування - це про довіру та взаємодопомогу. Нам важливо чути думки кожного. Тільки так разом ми можемо вибудовувати стійкість та допомагати боротися з викликами, які постають перед громадою». 

Керівниця Вінницького офісу МОМ Тетяна Неприцька подякувала представникам громад за готовність працювати для загального блага.

«Попри труднощі, об’єднавшись, нам вдалося досягнути позитивних результатів і отримати нові знання, які допоможуть у подальшій роботі над новими проектами». – підкреслила Тетяна Неприцька.

Під час форуму учасники працювали у групах, ділилися досвідом, дискутували та опрацьовували наступні кроки, щоб зробити результати соціальної згуртованості та відбудови більш сталими та продовжувати інклюзивне прийняття рішень у своїх громадах.