Представники управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА взяли участь у конференції “Європейська інтеграція: питання політики України у сфері свободи совісті та забезпечення прав національних меншин (спільнот) і корінних народів”, який відбувся в м. Ужгород.  Захід організовано Державною службою України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) спільно з Радою Європи та Європейським Союзом.

Учасниками конференції були відповідальні працівники центральних органів державної влади, керівники профільних підрозділів обласних державних (військових) адміністрацій, представники громадських організацій, науковці, експерти з етнополітики та релігієзнавства.

Серед ключових тем заходу:

  • Євроінтеграційна політика держави: імплементація законодавства України в сфері етнополітики, реформування законодавства, виконання зобов’язань України перед міжнародними організаціями.
  • Реалізації прав та інтересів осіб, які належать до національних меншин та корінних народів України: забезпечення інтересів румунської та угорської національних меншин, реалізація Державної цільової національно-культурної програми “Єдність у розмаїтті”, досвід Румунії та Угорщини у цій сфері.
  • Реалізації прав та інтересів осіб, які належать до ромської національної меншини: виконання Стратегії сприяння реалізації прав ромів, парламентський контроль та моніторинг, громадські ініціативи та соціальна підтримка.
  • Свобода совісті та суспільно-релігійні відносини в Україні в умовах російської агресії: релігійна свобода, законодавчі аспекти, практичні питання та механізми реалізації.
  • Реалізації свободи совісті та прав осіб, які належать до національних меншин та корінних народів України у контексті програм деокупації та відновлення: завдання та плани деокупації/відновлення етнополітичної та релігійної сфер.

 

Всі виступаючі підкреслили важливість діалогу та співпраці між владою, громадськими організаціями та експертами у сфері етнополітики та релігієзнавства. Конференція стала важливою платформою для обміну думками та досвідом, а також для вироблення рекомендацій щодо посилення захисту прав національних меншин та корінних народів України в контексті євроінтеграції.