Виклики з якими стикаються українські роми під час війни обговорювали на конференції у Варшаві, організованій Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ у партнерстві з Офісом Ради Європи в Україні, Державною службою України з етнополітики та свободи совісті та Офісом Омбудсмана України. У конференції взяли участь представники та представниці різних органів державної влади України, ромського громадянського суспільства та міжнародних організацій. Їх об’єднала спільна мета – створити простір для конструктивного діалогу та визначити шляхи для вирішення нагальних та довгострокових проблем ромських громад, які постраждали внаслідок повномасштабного російського вторгнення.

Панельні дискусії конференції поділили на дві частини.

Перша частина була присвячена інформуванню громадськості та неурядових організацій про роботу, що проводиться органами виконавчої влади щодо вдосконалення законодавства для захисту прав національних меншин, зокрема ромів в Україні.

Друга частина зосередилась на висвітленні основних проблем, з якими стикаються роми. Учасники конференції напрацювали спільні рекомендації для органів влади з метою їх вирішення та реалізації Ромської стратегії 2030 і Плану заходів на її виконання до 2025 року.

Заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський та начальник відділу забезпечення діяльності Голови ДЕСС Андрій Гнаповський поінформували учасників конференції про роль ДЕСС у розробці нормативно-правових актів у сфері захисту прав ромів. Вони також окреслили подальші кроки на 2024 рік щодо реалізації Ромської стратегії 2030 та підкреслили важливість залучення до цього процесу громадських організацій, які представляють ромів.

У 2024 році ДЕСС планує провести опитування серед ромів щодо їхнього задоволення соціальними, освітніми, адвокаційними та медичними послугами. За словами Ігоря Лоссовського, результати цього соціологічного дослідження допоможуть державі зосередити свої зусилля на тих сферах, які потребують першочергової уваги.

Ігор Лоссовський також розповів про ініціативи, які ДЕСС реалізує у співпраці з органами державної влади, ромськими громадськими організаціями та міжнародними партнерами з метою дотримання прав ромів в Україні. Він наголосив на необхідності вироблення ефективної політики щодо рівності, інтеграції та участі ромської спільноти, що відповідає євроінтеграційним прагненням України. А саме:

  • Можливості для ромів отримати освіту не у сегрегованих школах.
  • Вивчення рідної мови та державної.
  • Якісна медична допомога.
  • Соціальний захист з увагою до ромських жінок та дівчат.
  • Унеможливлення упередженого ставлення до ромів.

За результатами конференції було напрацьовано рекомендації для органів влади, зокрема ДЕСС, щодо вжиття заходів реагування на порушені питання. Ці рекомендації стосуються, зокрема, регіонів, де компактно проживає велика кількість ромського населення.

 

Фото: Piotr Markowski

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС