Голова ДЕСС Віктор Єленський взяв участь у дискусії “Релігійні переслідування та дезінформація росії в Україні”, організованій вашингтонським Центром стратегічних і міжнародних досліджень CSIS. Мета якої: підвищити обізнаність світового співтовариства про жорстоку політику росії щодо віруючих в Україні; викрити брехню російської пропаганди; об’єднати зусилля для захисту свободи віросповідання та підтримки України.

Виступ Голови ДЕСС перед учасниками дискусії став жорстким осудом політики росії щодо віруючих в Україні. Єленський навів жахливі приклади вбивств, катувань та переслідувань священників і віруючих різних конфесій, оголюючи злочинний намір рф – стерти з лиця землі українську ідентичність, віру та свободу.

Він розповів про катування і вбивство священика Подоляка в окупованому Каланчаку за відмову підкоритися московському патріархату; загибель 28 лютого протестантського пастора в Куп’янську від ворожого авіаудару і знищення його церкви Ісуса Христа, він став тридцять дев’ятою жертвою росіян серед українського духовенства від початку повномасштабного вторгнення; про систематичні переслідування віруючих, що розпочалися ще 2014 року: погроми церков, знущання, вбивства; заборону євангельських церков, переслідування греко-католиків та православних Київського патріархату на окупованих територіях; захоплення молитовних споруд, які перетворювалися на казарми, спортзали, адміністративні будівлі, знищення 630 церков, молитовних будинків і синагог. «Це не просто статистика. Це свідчення варварства, яке росія принесла на українську землю. Ці злочини, скоєні проти людей, які вірять у Бога»,- наголосив Віктор Єленський.

Він провів паралель між релігійними переслідуваннями в Україні та радянською епохою. Зазначив, що путінська росія за кількістю політв’язнів перевершила навіть брежнєвський і хрущовський СРСР.

Голова ДЕСС закликав світ не бути байдужим. Створити простір свободи, непідпорядкований московському патріархату. «Сьогодні московський патріархат – це не релігійна інституція, а шовіністичний культ, який використовується росією як інструмент для виправдання своїх злочинів”, – наголосив Віктор Єленський. Він підкреслив, що боротьба за релігійну свободу в Україні є частиною боротьби за свободу в усьому світі.

Дискусія в CSIS стала важливою платформою для: підвищення обізнаності про релігійні переслідування в Україні, обговорення шляхів протидії російській дезінформації, мобілізації підтримки України в її боротьбі за свободу.

Важливо пам’ятати, що війна в Україні – це не лише війна за територію. Це війна за цінності, за нашу людяність.

Боротьба за свободу України – це боротьба за свободу всіх людей.

https://www.csis.org/events/russias-religious-persecution-and-misinformation-ukraine

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС