Війна в Україні оголила жорстоку реальність для багатьох. Немає жодної людини в країні, жодної сфери життя, яких би не торкнулася війна. Вона зробила і продовжує робити всіх жителів України без винятку вразливими перед лицем щоденної небезпеки. Особливо гостро відчувають на собі тягар війни верстви населення, які і до неї перебували у вразливому становищі. До них належать і ромська меншина, зокрема, ромські жінки. Їхні голоси часто залишаються не почутими, а проблеми – не вирішеними.

Саме тому такою важливою стала конференція, присвячена захисту прав ромських жінок під час війни, яка відбулася у Києві. Захід став платформою для об’єднання ромських активісток, медіаторів, представників влади та міжнародних експертів, аби спільно окреслити пріоритетні напрямки роботи та план дій, спрямованих на реалізацію Ромської стратегії.

З перших днів повномасштабної агресії ромські громадські організації, медіатори та активістки стали на захист України, організовуючи допомогу та підтримку для своїх громад. Їхній постійний діалог з органами влади та участь у заходах високого рівня свідчить про зростаючу роль ромських жінок у суспільному житті країни.

Однак війна загострила й безліч проблем, з якими стикаються ромські жінки. Множинна дискримінація, складне становище матерів-одиначок, відсутність доступу до соціальної допомоги та освіти – лише деякі з них.

Ігор Лоссовський, заступник Голови ДЕСС підкреслив важливість гендерної рівності та захисту прав людини для миру та безпеки: «Роль ромських медіаторів у цій справі складно переоцінити, адже вони єднають громади та допомагають їм долати труднощі».

Він також представив детальний звіт про дії Служби, спрямовані на європейську інтеграцію України. Описав прогрес у реформуванні законодавства у сфері національних меншин (спільнот) відповідно до рекомендацій Єврокомісії. Зокрема, наголосив на розробці нормативно-правових актів, необхідних для імплементації Закону України «Про національні меншини (спільноти) України». Звернув увагу на затверджений 22 грудня 2023 року Урядом План заходів на 2024–2025 роки з реалізації Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року.

Заступник Голови ДЕСС закликав представників громадських організацій ромської національної меншини спільно долучатися до виконання Плану заходів.

Окремий блок конференції був присвячений реалізації проектів, спрямованих на підтримку та розвиток ромських жінок і дітей. Освітні програми, допомога у працевлаштуванні, психологічна підтримка – все це має стати невід’ємною частиною комплексної допомоги ромським громадам.

Незважаючи на всі виклики, ромські жінки України сповнені віри та оптимізму. Їхня активна життєва позиція, прагнення до розвитку та самореалізації є джерелом натхнення для всіх.

“Перемога – за жінками. Вони вміють надихати, мотивувати, і найголовніше – вони вірять у перемогу!”, – зазначила одна з учасниць конференції.

Конференція стала не лише платформою для обміну думками та досвідом, а й потужним закликом до дії. Він пролунав голосами самих ромських жінок, які, незважаючи на численні перешкоди, продовжують боротися за свої права, підтримувати свої сім’ї та громади, вірити у перемогу та будувати краще майбутнє.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС