26 лютого 2014 року: тисячі кримчан – кримські татари, українці, люди інших національностей – вийшли на мирний мітинг, щоб відстояти свою свободу та територіальну цілісність України. Їхні руки не тримали зброї, лише українські та кримськотатарські прапори. Їхні голоси не несли загрози, лише єднання в гімні та гаслах “Крим – це Україна!”.

Відповідь окупантів була жорстокою: водомети, кийки, світлошумові гранати. Але не зламали волю кримчан. День спротиву став символом нескореного духу, віри в повернення Криму до України.

Сьогодні, у День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя в Києві проходить форум “26-2-14: Війна почалась у Криму” за участі урядовців, народних депутатів України, дипломатів, національних та міжнародних експертів.

Президент України Володимир Зеленський у зверненні з нагоди Дня спротиву окупації АР Крим і Севастополя закликав «боротися за Крим» і за повне відновлення сили міжнародного права» щодо Криму і будь-якої іншої землі.

«Сьогодні ми згадуємо події, які відбулись уже 10 років тому – відбулися в українському Криму. Коли наш півострів був украдений росією. І коли разом з російською окупаційною армією в наш Крим увійшли приниження і знущання з людей, репресії і страх. Цю жорстоку війну, що триває зараз проти України, російський реваншизм породив саме тоді, коли відчув, що світ здатен заплющити очі на такі злочини, на такі анексії, на таке знущання з людей, чий дім просто відбирають», – сказав Зеленський.

Він зауважив, що Україна може завершити війну на своїх умовах, повернувши Крим та інші окуповані території та притягнувши росію до справедливої відповідальності за скоєне. Але для цього треба боротися.

“Війни завершуються по-справжньому, чесно, коли зло, яке їх породило, вдається загасити. Саме тому відчуття справедливості, прагнення миру мають йти поруч. Це вимагає, зокрема, не забувати про Крим, боротися за Крим, чинити спротив тому злу, яке росія принесла в Крим, а далі спробувала рознести всією Україною і хоче поширити також на землях інших народів. Ми маємо нарощувати реальну протидію російському злу, на всіх рівнях , в усьому світі. Ми маємо боротися за людей у Криму та в усіх інших окупованих частинах України. Ми маємо боротися за повне відновлення сили міжнародного права, сили щодо Криму, а отже й будь-якої іншої землі”, — зазначив український лідер.

Постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева заявила, що цей день символізує непохитну волю та рішучість не лише кримчан, а й усього українського народу в боротьбі за свободу і незалежність.

” Хочу відзначити тих, кому ми не можемо надати слово, але чиї голоси не менш важливі — це наші співгромадяни які залишилися в окупованому Криму. Ми пам’ятаємо вас, ми вас не забудемо і ми робимо все можливе, щоб ваш голос був почутий. Разом ми сильніші!”, — наголосила вона.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній у своєму виступі розповів про те, як українські громадяни на окупованому півострові позбавлені основних прав і свобод, в тому числі й свободи на віросповідання.

“Лише деокупація півострова та повернення його під суверенітет України і в правове поле нашої держави можуть гарантувати відновлення в Криму прав людини”, – наголосив митрополит Епіфаній.

У форумі “26-2-14: Війна почалась у Криму” також взяв участь заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський.

 

         Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС