Державна служба з етнополітики та свободи совісті ініціювала громадське обговорення проєкту Порядку визначення переліку населених пунктів, де традиційно проживають особи, які належать до національних меншин (спільнот) України. Цей документ є ключовим для забезпечення прав національних меншин, адже він дозволить визначити, де саме проживають представники різних етносів, і, відповідно, краще враховувати їхні потреби при формуванні та реалізації державної політики.

Понад сорок учасників, члени громадських організацій національних меншин (спільнот) та обласних державних (військових) адміністрацій, долучилися до дискусії. Голови румунської, німецької, угорської, польської та грецької спільнот активно висловлювали свої думки та вносили слушні пропозиції до проєкту. Юристи ДЕСС ретельно опрацювали всі зауваження та надали роз’яснення учасникам щодо нюансів прописаного проєкту.

Серед ключових моментів обговорення:

Розширити можливості для ініціатив на місцевому рівні: учасники запропонували надати старостам у старостинських округах право ініціювати зміни до переліків населених пунктів. Це дозволить краще враховувати особливості та потреби етнічних спільнот на локальному рівні.

Доповнити перелік джерел інформації про традиційне проживання етнічних меншин переписом Угорського королівства 1941 року. Це розширить доступ до історичних даних та забезпечить більш точне визначення етнічної мозаїки України.

Окрім обговорення пропонованих змін, учасників цікавили практичні аспекти реалізації проєкту. Як саме буде функціонувати нова система? Які критерії використовуватимуться для визначення етнічної специфіки населених пунктів? ДЕСС надала детальні роз’яснення та запевнила у відкритості до подальшого діалогу.

Важливо зазначити, що це лише один із етапів на шляху до формування остаточного переліку населених пунктів з етнічною специфікою. ДЕСС уважно вивчить всі пропозиції та зауваження, що прозвучали під час обговорення. Це допоможе вдосконалити проєкт Порядку та зробити його максимально ефективним для забезпечення прав національних меншин в Україні.

Визначення переліку населених пунктів, де традиційно проживають особи, які належать до національних меншин (спільнот) України має значний вплив на:

⦁ Реалізацію прав етнічних меншин: це дозволить їм отримувати кращий доступ до освіти, інформації та інших важливих ресурсів рідною мовою.

⦁ Збереження культурної самобутності: визнання етнічної мозаїки України сприятиме збереженню та розвитку традицій, мови та звичаїв етнічних спільнот.

⦁ Згуртування українського суспільства: розуміння та повага до етнічної різноманітності є ключовими для побудови єдиної та інклюзивної України.

ДЕСС щиро дякує всім, хто взяв участь у громадському обговоренні! Ваша активність та зацікавленість свідчать про небайдужість до проблем етнічної ідентифікації та збереження культурної самобутності етнічних спільнот України.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС