29 січня в Ужгороді відбулася зустріч керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з міністром закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петером Сіярто.

Переговори делегацій відбулися як у вузькому колі, так і в розширеному форматі.

З українського боку участь у перемовинах також узяли: заступники керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба та Ростислав Шурма, перший заступник міністра освіти і науки України Євген Кудрявець, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач, голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, заступник голови Державної служби з питань етнополітики та свободи совісті Ігор Лоссовський, радниця керівника Офісу Президента України Дарія Зарівна.

Під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами переговорів з угорською делегацією Андрій Єрмак заявив, що зустріч була продуктивною, а розмова – надзвичайно відвертою й чесною.

«Сьогодні обидві сторони абсолютно чітко сказали про те, що є зацікавленість у проведенні зустрічі на рівні Прем’єр-міністра Угорщини та Президента України. Вважаю, що ми сьогодні зробили потужний крок до цієї зустрічі. Безумовно, ми всі зацікавлені, щоб ця зустріч була успішною й справді відкрила нову сторінку в наших відносинах», – розповів він.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що під час зустрічі в Ужгороді було обговорено всі важливі питання порядку денного. Він наголосив на обопільному інтересі України та Угорщини розвивати добросусідські відносини.

Українська сторона подякувала Угорщині за гуманітарну допомогу, яка надається з початку повномасштабного вторгнення Росії. Йдеться, зокрема, про прихисток українських громадян, зокрема дітей, а також лікування військовослужбовців.

Представники української делегації також висловили подяку Угорщині за компроміс у рішенні щодо відкриття переговорів про членство України у Європейському Союзі. Сторони обговорили подальшу взаємодію в напрямку інтеграції України до ЄС.

«Домовилися, що відповідні наші міністерства та відомства проведуть предметні секторальні переговори щодо кожного з проєктів, які озвучувалися, і представлять на розгляд урядів і лідерів наших країн дорожні карти, за якими будуть рухатися до їх виконання», – повідомив Дмитро Кулеба.

Також, за його словами, українська та угорська сторони погодилися з необхідністю врегулювати питання захисту прав національних меншин. На прохання України Угорщина передала перелік питань щодо захисту прав осіб, які належать до національних меншин. 

«Ми цей перелік отримали й домовилися, що під егідою двох міністерств закордонних справ зберемо спеціальну комісію, яка через десять днів має представити на розгляд урядів двох країн, як і що з того переліку потребує розв’язання або вже врегульовано, щоб ми внесли остаточну ясність», – очільник МЗС України.

«Ми хочемо мати цю дискусію на двосторонньому рівні, щоб остаточно врегулювати питання, яке принципово вже вирішено, в інтересах всіх національних меншин, які проживають в Україні, зокрема й угорської», – додав він.

Під час переговорів з угорською делегацією в широкому складі заступник голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Ігор Лоссовський, відповідаючи на питання Петера Сіярта, торкнувся питань реформування Україною законодавства у сфері національних меншин, методології використання мов національних меншин, в т.ч. й угорської, в місцях їх традиційного та компактного проживання, формування списку відповідних населених пунктів, низки нормативно-правових та законодавчих актів, пов’язаних з функціонуванням в Україні громадських об’єднань національних меншин. 

Крім того, Петер Сіярто відзначив важливість переговорів щодо розширення можливостей контрольно-пропускних пунктів на кордоні, а також спільної мети побудувати новий міст через Тису.

Голова угорського МЗС запевнив, що Угорщина зацікавлена в тому, щоб з Україною також були добросусідські відносини.

Під час переговорів делегацій України й Угорщини відбулася також зустріч з лідерами угорської громади Закарпаття та представниками церков.

Андрій Єрмак подякував представникам угорської громади за зустріч і спільні зусилля на шляху до перемоги над російським агресором.

«Дуже важливо, що Угорщина безумовно підтримує нашу незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Є питання, але щодо цієї жахливої війни вони не є такими, що їх неможливо розв’язати. Домовилися, що ми нікому, особливо нашим ворогам, не дамо шансу навіть подумати, що в дружніх сусідів, країн, які мають таку велику історію, є питання, які сьогодні можуть використовувати проти нас і проти Угорщини», – сказав керівник Офісу Президента.

Міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини зазначив, що ніколи до цього дня не мав змоги зустрітися з представниками угорської громади, які проживають на території України, тож цю зустріч він сприймає як дуже позитивний знак. 

«Ми повинні визнати, що керівництво України в грудні 2023 року зробило надзвичайно важливий крок. Важко було досягти цього, але ми це дуже цінуємо», – наголосив міністр.

Зокрема, Петер Сіярто розповів, що у співпраці з угорською громадою були сформульовані 11 пунктів, серед іншого, щодо використання мови національної меншини в усіх сферах життя, відновлення статусу національної школи та можливості складання іспитів на атестат зрілості угорською мовою. Ці питання були передані представникам України й за десять днів будуть обговорені на українсько-угорському міжурядовому рівні.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зі свого боку назвав процеси, які зараз відбуваються в нашій країні, зміною філософії держави щодо національних спільнот. Як приклад він назвав ухвалення відповідного закону та готовність працювати з угорським урядом над питаннями, які залишилися. Дмитро Кулеба також відзначив подання Президентом до Верховної Ради законопроєкту про множинне громадянство. Він висловив переконання, що всі, хто проживає в Україні, мають спільно її захищати, розвивати, поважати й цінувати.

Світлина та фото: офіційний сайт ДЕСС