Керівний комітет Ради Європи з питань антидискримінації, розмаїття та інклюзії – головний в сфері забезпечення прав та інтересів національних меншин та корінних народів в країнах Європи відповідно до взятих ними міжнародних зобов’язань, 7 грудня 2023 року завершив роботу в межах восьмоїпленарної сесії. Україна також взяла участь у роботі Комітету.

Низка країн-членів Ради Європи делегують для роботи в Комітеті своїх представників. Україну цьогоріч представляв заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський. Упродовж триденної сесії (5-7 грудня) країни-учасниці обмінялися поглядами щодо забезпечення рівності, напрацювань Комітету експертів із питань ромів і кочівників, шляхів протидії мові ворожнечі, викликів моніторингових механізмів та інших актуальних питань розмаїття та інклюзії. 

 

Заступник Голови ДЕСС привернув увагу делегатів до питань імплементації міжнародних зобов’язань в сфері мови ворожнечі, зокрема щодо проявів її під час війни з російським агресором. Відбувся обмін думками зі Спеціальним представником Генерального Секретаря Ради Європи з питань міграції та біженців Лейлою Каячик, в ході якого Ігор Лоссовський розповів про наявний стан міграційних процесів в Україні, ситуацію з біженцями та внутрішньо-переміщеними особами, зокрема з числа національних меншин та корінних народів України, в умовах повномасштабної агресії рф проти нашої держави. Обговорювалося і питання антисемітизму та інших форм нетолерантності та ненависті на основі релігії в контексті останніх подій в Ізраїлі та Секторі Гази, збільшення проявів антисемітизму та анти ісламізму в Європі. При цьому представник України, зокрема, наголосив на високій толерантності українського суспільства, практичній відсутності будь-яких помітних проявів антисемітизму та анти ісламізму, визнанні України міжнародним дослідницьким центром PEW «найменш антисемітською країною» серед всіх країн Центральної та Східної Європи. Під час перемовин з  Головою Комітету експертів РЄ з Хартії регіональних та міноритарних мов А.Осміанською-Пагетт заступник Голови ДЕСС розповів про найближчі плани Уряду України щодо подальшої імплементації своїх зобов’язань відповідно до Хартії.

 

В ході засідань відбулися також вибори нового керівництва та Бюро Керівного комітету з анти-дискримінації, розмаїття та інклюзії. Керівником CDADI було обрано представника Швеції, заступника керівника – представницю Швейцарії. Членами Бюро CDADI обрано представників Великої Британії, Хорватії та Чехії. Членом Комітету експертів з міжкультурної інклюзії (ADI-INT) обрано представницю України Олену Сотник, політика, адвоката та консультанта офісу Віце-прем’єр-Міністра України з питань Європейської та Євроатлантичної інтеграції.