1 грудня, відбулося перше засідання Робочої групи з розроблення проєкту правопису кримськотатарської мови за участі представників Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Міністерства освіти і науки, Інституту мовознавства імені О. О. Потебні Національної академії наук України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, Меджлісу кримськотатарського народу, науковців і фахівців з кримськотатарської мови.

Затвердили положення про Робочу групу з розроблення проєкту правопису кримськотатарської мови та календарний план проведення засідань. 

Обговорили основні принципи та підходи до розроблення нового правопису кримськотатарської мови з використанням алфавіту цієї мови на основі латинської графіки. Зокрема, правопис повинен бути простим та доступним для розуміння; відповідати сучасним реаліям кримськотатарської мови; послідовним та уніфікованим. Учасники засідання відзначили важливість розроблення нового правопису кримськотатарської мови і висловили впевненість у дотриманні терміну розробки правопису.

Нагадаємо, що відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України проєкт правопису мають розробити до 30 вересня 2024 року. Відповідальним за розроблення правопису є ДЕСС. 

 

Фото та світлина: офіційний сайт ДЕСС