Україна має власну історію служіння священників у лікарнях і госпіталях, починаючи з часів Київської Русі і до початку XX ст., коли інститут лікарняного духовенства був ліквідований радянською владою. Відродження вітчизняного медичного капеланства відбулося з набуттям Україною незалежності, а із загостренням війни в Україні потреба в духовній підтримці пацієнтів лікарень, їхніх родичів, медичного персоналу, який працює в надзвичайних умовах, лише почала зростати. 

Сьогодні під час зустрічі представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з Міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком та Головою Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктором Єленським обговорювалися пропозиції щодо врегулювання питання формування системи духовної опіки у закладах охорони здоров’я.

«Хоча церква відокремлена від держави, держава зобов’язана гарантувати громадянам і всім, хто живе в Україні, свободу совісті у будь-яких особливих умовах: у війську, в місцях відбування покарань, у медичних закладах. Однак наразі постало питання не просто про можливість здійснення духовної опіки в лікарняних закладах, а про професійне медичне капеланство. Наше завдання — повноцінне законодавче і нормативне врегулювання та підготовка повноцінного професійного медичного капелана», — зазначив Голова ДЕСС.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко наголосив на нагальній суспільній потребі в інституті професійного капеланства у сфері охорони здоров’я України за зразком кращих світових практик. Зокрема, розвитку закладів паліативного хоспісу, які широко розвинені в Європі. Міністр зауважив тут на особливій ролі церков, які, у партнерській взаємодії з державою, можуть сприяти розвитку таких закладів та залученню до їхньої діяльності медичних капеланів.

Про стан запровадження професії капелана в системі охорони здоров’я та подальші плани щодо впровадження професійного медичного капеланства розповів начальник Управління медичних кадрів, освіти і науки МОЗ України Сергій Убогов.

На рівні Асоціації капеланів охорони здоров’я ухвалено етичний кодекс медичного капелана, був затверджений класифікатор капеланських послуг, для визначення основних напрямів капеланської діяльності, орієнтовні освітні програми циклів спеціалізації початкового та базового рівнів за спеціальністю «Клінічне душпастирство». Надалі планується на кожну послугу в класифікаторі створити стандарт надання послуги. До Національного агентства кваліфікацій подано заявки на розроблення до 2024 року професійних стандартів «Капелан в охороні здоров’я» та «Помічник капелана в охороні здоров’я». До умов закупівлі пакету «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям» в рамках ПМГ 2024 включено забезпечення права пацієнтів на отримання духовної опіки. Також розроблено проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про капеланську діяльність у сфері охорони здоров’я» та Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» щодо капеланської діяльності в сфері охорони здоров’я.

Голова ДЕСС зазначив, що правове регулювання діяльності медичних капеланів в Україні потребує широкої громадської дискусії, яка допоможе напрацювати узгоджену позицію щодо дорожньої карти у формуванні системи духовної опіки у закладах охорони здоров’я, а також сприятиме якнайшвидшому запровадження її в дію в умовах підвищеного запиту суспільства. Капеланська служба в сфері охорони здоров’я покликана заповнити наявну нині прогалину у забезпеченні рівних прав віруючих, членів їх сімей та працівників медичних закладів покрити духовною опікою всіх, хто має таку потребу.

 

Фото та світлина: офіційний сайт ДЕСС