Увага до проблем національних меншин, ставлення до них як до невід’ємної частини суспільства є індикатором цивілізованості держави. Європейський Союз продовжує підтримувати Україну в імплементації європейських стандартів прав людини на національному рівні  шляхом перегляду законодавства, розвитку потенціалу та обміну найкращими практиками. На сьогодні питання ромської меншини та інклюзії ромів, як однієї з найбільш соціально вразливої національної меншини є ключовим як у Європі, так і в Україні. 

30 листопада 2023 року заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський, в якості контактної особи від України щодо питань ромів, взяв участь у 16-й Європейській Платформі з інклюзії ромів, яка проходила у Мадриді, організована та проведена урядом Іспанії, оскільки Рада Європейського Союзу та Європейська Комісія нині перебуває під Іспанським головуванням.

На заході були присутні урядовці, члени національних парламентів та Європарламенту, представники ООН, ЄС, ОБСЄ і Ради Європи, експерти та представники ромських громад, організацій громадянського суспільства з усіх куточків Європи. Вперше для участі у засіданні Платформи було запрошено представників України і Молдови як країни, що набули кандидатського статусу щодо членства в ЄС.

Метою заходу було обговорити прогрес, досягнутий у галузі ромської політики в Європі, та розробити плани на майбутнє. Учасники обговорили такі теми, як освіта, зайнятість, житло, здоров’я та протидія дискримінації ромів.

Інтерес і зацікавлення учасників Платформи викликав виступ представника України. Заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський  розповів про участь ромів у протидії російському агресору та про досвід України у сфері ромської політики – про заходи, які вживаються Урядом України в складних умовах російсько-української війни задля забезпечення і захисту ромської спільноти України. Зокрема мова йшла про імплементацію Ромської стратегії та підготовку додаткових нормативно-правових актів для її належної реалізації в складних воєнних умовах. Наразі ДЕСС розробила План заходів з реалізації Стратегії на 2024-2025 р., який пройшов громадське обговорення і перебуває на міжвідомчому узгодженні. План враховує поточні виклики, з якими зіткнулась ромська національна меншина (спільнота) після 24 лютого 2022 року.

Окрім того, у рамках засідання заступник Голови ДЕСС провів зустрічі з представниками Європейської комісії, Європейської ради з питань ромів, ОБСЄ, Ради Європи та іншими міжнародними організаціями. Під час цих зустрічей були обговорені шляхи подальшого розвитку співпраці України з міжнародними партнерами у галузі ромської політики.

Незважаючи на специфіку соціально-економічної, політичної ситуації в кожній окремій країні, ромські спільноти зустрічають однакові перешкоди у задоволенні їхніх суспільних потреб та, взагалі, реалізації базових громадянських та інших прав, а саме – щодо доступу до системи охорони здоров’я, освіти, житла, можливостей працевлаштування.

Загалом, участь України у засіданні Європейської Платформи з інклюзії ромів стала важливою подією у галузі ромської політики. Вона сприяла зміцненню міжнародних зв’язків України у цій сфері та підвищенню обізнаності про досвід України у галузі ромської політики. 

EPRI є важливою частиною зусиль Європи щодо досягнення інклюзивного суспільства, в якому всі люди мають рівні можливості, незалежно від їхньої етнічної приналежності. Платформа сприяє обміну інформацією та досвідом між різними зацікавленими сторонами, а також допомагає розробляти та впроваджувати ефективні політики для ромів.  

 

Фото та світлина: офіційний сайт ДЕСС