Таку важливу гуманну благодійну місію взяла на себе церква “Христа Спасителя” с. Малі Крушлинці Вінницького району (Вінницьке обласне управління “Української Церкви Християн Віри Євангельської” (голова Управління, член Вінницької обласної Ради Церков та релігійних організацій Любчак Василь Степанович).

“- З початком повномасштабного російського вторгнення наша громада, небайдужі односельці та пересічні люди активно почала соціальне служіння у допомогу українським воїнам-захисникам, внутрішньо переміщеним особам тощо. І коли ми збирали продуктову допомогу, то швидко з’ясували, що головний потрібний продукт – хліб! Особливо свіжого хліба потребували наші військові на передовій, - розповідає пастор помісної УЦХВЄ с. Малі Крушлинці Володимир Байдак. – Тому й вирішили відкрити при церкві власну пекарню. Враховуючи високу імовірність відсутності або перебоїв із електроенергію, обрали піч саме на дровах.

За сприяння благодійників ми отримали піч, а згодом потужний пароконвектомат. Прилади досить прості у експлуатації. Потрібно лише постійно підтримували температуру близько 200 градусів. Забігаючи наперед, скажу, що це рішення було дуже вірним з огляду на постійні ракетні обстріли восени та взимку 2022-2023 років. Бо навіть у цей надважкий період наш “пекарський цех” не зупинявся жодної хвилини.

У травні минулого року наша волонтерська пекарня запрацювала на повну потужність. Нині ми випікаємо хліб, а також пиріжки із вишнями та яблуком. Ми швидко вийшли на виготовлення близько 1,5 тисяч штук виробів на тиждень.

Працювала й працює уся наша релігійна громада із 24 людей - у три зміни, в залежності від віку, знань, умінь та навичок. Звісно, це дещо важко, бо є інші робочі та родинні турботи. Але це наш фронт, і тут ми самовіддано працюємо й працюватимемо на Перемогу!

Хтось заготовляв та заготовляє дрова, приглядав й приглядає за температурою у печі, хтось безпосередньо готував та готує хліб та інші мучні вироби. Наприклад, моя дружина, жінки, дівчата, досі працюють у печі. Постійно всебічно допомагали й допомагають небайдужі мешканці сільської громади. Навіть дідусі та бабусі похилого віку ладні чи за пічкою приглянути чи допомогти у випічці. Байдужих немає! Це неабияк тішить!

Спершу ми доправляли наші смаколики рейсами інших волонтерів. Домовлялись про доставку тієї чи іншої партії та передавали до волонтерських автомобілів. Зараз особливо тісна співпраця склалась із волонтерською організацією з міста Чернівців - Благодійним Фондом “Руки Милості”. Вони постійно їдуть власним транспортом чи на Херсонщину чи на Миколаївщину, Харківщину, Донеччину. А ми вже із ними. Активно співпрацюємо й із вінницькими волонтерами з “Подільських Бджілок” та іншими.

Найбільші поціновувачі нашого хлібу та смаколиків – наші воїни-захисники, які мають змогу поласувати ними на передовій. Привозимо смачні вантажі нашим хлопцям, які приїжджають на Вінниччину на ротації, короткотерміновий відпочинок, лікування. Також годуємо волонтерським хлібом мешканців міст, селищ та сіл, що постраждали й страждають від російських обстрілів та бомбардувань або вже звільнені від ворога. Наприклад, чернівецькі волонтери везуть людям, які залишились без даху над головою, електро, газо, тепло та водопостачання, пічки для обігріву. Ну а ми вже додаємо хліб!

Так усією громадою працюємо й працюватимемо на Перемогу. Нам Бог допомагає та оберігає!”