Під час відкриття оновленого приймального відділення Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов зауважив, що відділення Жмеринської міської лікарні - перше з 10 відділень, які незабаром будуть відкриті у всіх опорних лікарнях області в рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».

Завдяки цій програмі загалом 26,5 млн грн було надано з державного бюджету на реконструкцію та оснащення першого поверху головного корпусу Жмеринської лікарні під відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги та реанімації.

 На ремонтні роботи виділено 8,5 млн грн з державного бюджету та 5,8 млн грн з місцевого бюджету. У процесі реконструкції замінено віконні та дверні заповнення, відремонтовано внутрішні приміщення, замінено сантехприлади, відремонтовано ганки, пандуси та козирки над вхідними дверми, прибудовано бокс для автомобілів швидкої допомоги. А також забезпечено доступність відділення для маломобільних груп населення. Під час реконструкції особливу увагу приділено пожежній безпеці. Окрім того, замінені всі інженерні мережі, посилені несучі конструкції стін будівлі. У кабінетах КТ і рентген діагностики зроблений повний комплекс захисту від рентгенівського опромінення, для безпеки персоналу і пацієнта. Також підведена централізована система подачі медичного кисню. Всі приміщення відділення відповідають сучасним нормам  з дотриманням вимог до маршруту пацієнта.

Для оснащення сучасним діагностичним медичним обладнанням реконструйованого відділення з державного бюджету  було виділено ще  18 млн грн. Віднині у Жмеринській міській лікарні є комп’ютерний томограф Siemens - 12.4 млн.грн., система рентгенівська діагностична IMAX 7700F - 4,8 млн. грн. та ультразвукова діагностична система SonoBook – 0,8 млн. грн.

За словами Сергія Борзова, модернізація лікарень другого рівня не відбувалась протягом останніх десятиліть. Все, що могли такі лікарні запропонувати пацієнтам в напрямку високоспеціалізованої діагностики: це УЗД дослідження на апаратурі, закупленій за кошти місцевих бюджетів.

«З 26 колишніх центральних районних лікарень оновили УЗД-апаратуру, враховуючи обмеженість районних бюджетів в минулому, -  одиниці. Застаріла рентгенологічна апаратура мала місце фактично в усіх лікарнях в районах. Наймолодші рентгени 2003-2004 років випуску. Тому оновлення сучасного рентгенівського обладнання та апаратів для УЗД діагностики - це суттєвий прорив.

Окрема історія - КТ дослідження. Жодна лікарня в районах Вінниччині ніколи до цього часу не мала власного томографа. Провести комп’ютерну томографію можливо було лише на обласному рівні. Приватні КТ, що були в окремих районах області - це в більшості комп’ютерні томографи минулих поколінь, частіше б/у з країн Європейського союзу. І діагностика там платна.

А сьогодні Жмеринська міська лікарня, завдяки програмі Президента Володимира Зеленського «Велике Будівництво» має високозрізовий комп’ютерний томограф сучасного покоління, рентген та УЗД системи 2020 року випуску», - відмітив очільник області .

«Але перш за все, обстеження на цьому обладнанні абсолютно безкоштовно для пацієнтів Жмеринської лікарні! - наголосив Сергій Борзов, - Для цього підготовлені молоді медичні фахівці, які будуть працювати з сучасним медичним обладнанням. І що ще важливо для пацієнта - відтепер високоспеціалізована діагностика доступна за місцем проживання».

Вітаючи медичних працівників та мешканців Жмеринки з відкриттям оновленого відділення, народний депутат України Ірина Борзова зазначила, що вперше за роки Незалежності лікарні в районах облаштовують за світовими стандартами.

«Ми обіцяли і зробили. Завдяки програмі Президента Володимира Зеленського вперше за роки Незалежності за новими стандартами оновлені приймальні відділення лікарень і закуплено сучасне діагностичне обладнання. В Жмеринській лікарні створені умови для швидкого реагування на невідкладні стани, якісної діагностики і своєчасного надання допомоги пацієнту. Влаштовано зручний під’їзд для карет швидкої, звідки пацієнт потрапляє відразу в приміщення. Відремонтовано відділення. Придбано сучасне обладнання: Комп’ютерний томограф (32 зрізи), УЗД та цифровий рентген IMAX 7700F. Вперше за роки Незалежності в звичайній Жмеринській міській лікарні робитимуть діагностику у відділенні безкоштовно, а не направлятимуть в платні кабінети, які не кожній людині «по кишені». Життя і здоров’я людей, це найголовніше. Це те, заради чого ми працюємо», - говорить Ірина Борзова.

Щиро подякував Голові ОДА Сергію Борзову та народному депутату України Ірині Борзовій за всебічну підтримку проєкту Жмеринський міський голова Анатолій Кушнір.-  «Завдяки  фінансовій децентралізації ми маємо ресурс, який можемо спрямовувати на поліпшення благополуччя Жмеринської громади,- зауважив він.-Ми не стояли осторонь та й зараз докладаємо усіх зусиль для того,щоб лікарня була забезпечена киснем, щоб люди, які приїздять сюди на обстеження, відчували повний комфорт і могли отримати якісну допомогу. Тож дякую за працю усьому колективу»,- підсумував він.

Окремо про важливість сьогоднішньої події розповів генеральний директор КНП «Жмеринська міська лікарня» Ростислав Боровський.

«Сьогодні наше приймальне відділення переформатовано у відділення екстреної та невідкладної допомоги. За європейськими стандартами такі відділення мають концентрувати у своїй структурі 10% всього ліжкового фонду лікарні. Тут буде відбуватись вся діагностика, обстеження, постановка основного діагнозу та надання екстренної допомоги, сформовано основний план лікування. У стаціонарні відділення пацієнт поступає для подальшого лікування вже обстежений!

Саме тому так важливо сьогодні відкриття такого відділення в Жмеринській лікарні, яка працює на ургентну допомогу».

Говорячи про нове обладнання керівник лікарні відмітив, що це  дасть можливість надавати в майбутньому нейрохірургічні, кардіохірургічної послуги, які наявні лише на обласному рівні, хоча в країнах Європи - це послуга невеликих госпіталів. Безперечно, це підвищує якість медичних послуг у закладі. За рахунок власних коштів лікарні для облаштування та оснащення приймального відділення придбано меблі, ліжка та інше медичне устаткування.

Для довідки:  

КНП «Жмеринська ЦРЛ» функціонує на 190 стаціонарних ліжок.

120 ліжок перепрофільовано  в інфекційні, з них реанімаційних 24 ліжка

В склад  лікарні входить поліклініка  потужністю 300 відвідувань в зміну.

В закладі  затверджено 430 штатних посад, працює 408 фізичних осіб. З них 48 лікарів, 176 медичних сестер.

Протягом року в закладі отримують лікування  близько 10 тисяч пацієнтів, з них близько 6 тисяч пацієнтів  звертаються за екстреними (невідкладними)  показаннями.