Про затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету для здійснення виплат щорічних персональних та творчих стипендій митцям галузі культури і мистецтв, письменникам, кращим студентам фахової передвищої освіти галузі культури і мистецтв Вінницької області

 

Відповідно до статей 6, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статей 20, 22, 91 Бюджетного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану», Програми розвитку культури Вінницької області на 2023–2025 роки, затвердженої наказом  начальника Вінницької обласної військової адміністрації від 01 лютого 2023 року № 161, з метою сприяння піднесенню рівня культурного та мистецького життя в регіоні, відзначення талантів та досягнень митців галузі культури і мистецтв, письменників, кращих студентів фахової передвищої освіти галузі культури і мистецтв Вінницької області, надання їм фінансової підтримки для заохочення їх до подальшого творчого розвитку

ЗОБОВ’ЯЗУЮ:

  1. Затвердити Порядок використання коштів обласного бюджету для здійснення виплат щорічних персональних та творчих стипендій митцям галузі культури і мистецтв, письменникам, кращим студентам фахової передвищої освіти галузі культури і мистецтв Вінницької області, що додається.
  1. Департаменту правового забезпечення Вінницької обласної військової адміністрації подати це розпорядження на державну реєстрацію до Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).
  1. Це розпорядження набирає чинності після державної реєстрації у Центральному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Київ) з моменту його оприлюднення.
  1. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника начальника Вінницької обласної військової адміністрації Наталю Заболотну.

 

Начальник Вінницької обласної

військової адміністрації  

Сергій БОРЗОВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження  начальника Вінницької

обласної військової адміністрації

 квітня 2024 р.  №

 

Порядок використання коштів обласного бюджету для здійснення виплат щорічних персональних та творчих стипендій митцям галузі культури і мистецтв, письменникам, кращим студентам фахової передвищої освіти галузі культури і мистецтв Вінницької області

 

  1. Порядок використання коштів обласного бюджету для здійснення виплат щорічних персональних та творчих стипендій митцям галузі культури і мистецтв, письменникам, кращим студентам фахової передвищої освіти галузі культури і мистецтв Вінницької області визначає механізм використання коштів, передбачених в обласному бюджеті за Програмою розвитку культури Вінницької області на 2023–2025 роки, затвердженої наказом начальника Вінницької обласної військової адміністрації від 01 лютого 2023 року № 161.
  1. Персональні та творчі стипендії в галузі культури і мистецтв встановлюються щорічно для письменників, митців та кращих студентів фахової передвищої освіти галузі культури і мистецтв Вінницької області, з метою сприяння піднесенню рівня культурного та мистецького життя в регіоні, відзначення талантів та досягнень стипендіатів, надання фінансової підтримки для заохочення їх до подальшого творчого розвитку, стимулювання у студентів досягнень у навчанні та досягнень в міжнародних та всеукраїнських конкурсах.
  1. Головним розпорядником коштів обласного бюджету є Департамент гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації (далі – Департамент).
  1. Одержувачами щорічних персональних та творчих стипендій є:

17 митців галузі культури і мистецтв Вінниччини;

18 письменників Вінниччини;

5 кращих студентів фахової передвищої освіти галузі культури і мистецтв Вінницької області.

 

  1. Щомісячно 2024 року персональні та творчі стипендії в галузі культури і мистецтв встановлюються у такому розмірі:

митцям галузі культури і мистецтв Вінниччини у розмірі 1000 гривень кожному;

письменникам Вінниччини у розмірі 1000 гривень кожному;

кращим студентам фахової передвищої освіти галузі культури і мистецтв Вінницької області у розмірі 600 гривень кожному.

  1. Персональні та творчі стипендії призначаються митцям, письменникам, кращим студентам фахової передвищої освіти галузі культури і мистецтв Вінницької області за такими критеріями:

митцям – за високі професійні та творчі здобутки (при розгляді кандидатів на призначення щорічних персональних та творчих стипендій враховується створення високохудожніх мистецьких творів, оригінальних культурно-мистецьких програм, творчих колективів, наявність опублікованих праць, окрім того, до уваги береться наявність державних нагород, почесних звань за творчу діяльність);

письменникам Вінниччини – за розвиток та популяризацію творів літератури, проведення наукових досліджень у сфері літератури та краєзнавства, високі творчі здобутки та активну культурно-просвітницьку діяльність;

студентам фахової передвищої освіти галузі культури і мистецтв Вінницької області – за відмінні успіхи у навчанні, участь та отримання призових місць у міжнародних та всеукраїнських мистецьких конкурсах, вагомий внесок у творчу та науково-дослідницьку діяльність навчального закладу, активну участь у громадському житті Вінницької області.

  1. Для призначення персональних та творчих стипендій обласні організації (осередки) національних творчих спілок Вінниччини (письменників, художників, майстрів народного мистецтва, хореографів), комунальна організація – Вінницький обласний центр народної творчості, Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського, Вінницький академічний обласний театр ляльок, Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича, Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М. Д. Леонтовича та Тульчинський фаховий коледж культури подають в електронній та паперовій формі до Департаменту інформацію про кандидата, а саме:

клопотання про призначення стипендії у довільній формі за підписом керівника;

творчу характеристику кандидата за підписом керівника;

копію паспорта громадянина України (у разі подання особою копії паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм додатково подається документ, що підтверджує задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) особи – витяг з реєстру територіальної громади);

копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків або повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган);

згоду на обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних»;

міжнародний номер банківського рахунку «IBAN» отримувача.

  1. Департамент упродовж 30 днів здійснює опрацювання одержаних документів та забезпечує їх передачу на розгляд комісії з питань призначення щорічних персональних та творчих стипендій митцям галузі культури і мистецтв, письменникам, кращим студентам фахової передвищої освіти галузі культури і мистецтв Вінницької області (далі – Комісія), яка утворюється при Вінницькій обласній військовій адміністрації.

Персональний склад Комісії затверджується розпорядженням начальника Вінницької обласної військової адміністрації.

Основною формою роботи Комісії є засідання. Засідання вважається правоможним у разі присутності на ньому не менше половини осіб від його затвердженого складу. Рішення приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів та оформлюється протоколом, який підписують голова та секретар Комісії.

  1. На підставі рішення Комісії розпорядженням начальника Вінницької обласної військової адміністрації призначаються щорічні персональні та творчі стипендії митцям галузі культури і мистецтв, письменникам, кращим студентам фахової передвищої освіти галузі культури і мистецтв Вінницької області, які оприлюднюються на вебсторінці Департаменту.
  1. Департамент на підставі розпорядження начальника Вінницької обласної військової адміністрації та рішення Комісії здійснює виплату персональних та творчих стипендій митцям галузі культури і мистецтв, письменникам, кращим студентам фахової передвищої освіти галузі культури і мистецтв Вінницької області.

 

Директор Департаменту гуманітарної

політики Вінницької обласної

державної адміністрації                                                  

       Володимир БУНЯК