Про затвердження Порядку використання

коштів обласного бюджету для здійснення

компенсаційних виплат за пільговий проїзд

окремих категорій громадян на міжміських

внутрішньообласних маршрутах загального

користування у Вінницькій області

 

Відповідно до статей 20, 22, 91, пункту 22 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від  11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану», Цільової програми соціального захисту населення Вінницької області на 2022–2026 роки, затвердженої рішенням 15 сесії Вінницької обласної Ради 8 скликання від 24 грудня 2021 року № 300 (зі змінами та доповненнями)

 

НАКАЗУЮ:

 

  1. Затвердити Порядок використання коштів обласного бюджету для здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян на міжміських внутрішньообласних маршрутах загального користування у Вінницькій області, що додається.

 

  1. Департаменту правового забезпечення Вінницької обласної військової адміністрації подати цей наказ на державну реєстрацію до Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

 

  1. Цей наказ набирає чинності після державної реєстрації у Центральному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Київ) з моменту його оприлюднення.

 

  1. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника начальника Вінницької обласної військової адміністрації Наталю ЗАБОЛОТНУ.

 

Начальник Вінницької обласної

військової адміністрації                                                         

Сергій БОРЗОВ

 

                                                                                ЗАТВЕРДЖЕНО

 Наказ начальника Вінницької обласної

      військової адміністрації  .2023 р.   №

 

ПОРЯДОК

використання коштів обласного бюджету для здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян на міжміських внутрішньообласних маршрутах загального користування у Вінницькій області

 

  1. Порядок використання коштів обласного бюджету для здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян на міжміських внутрішньообласних маршрутах загального користування (далі – Порядок) визначає механізм здійснення компенсаційних виплат суб’єктам господарювання, які надають послуги з перевезення пасажирів на міжміських внутрішньообласних маршрутах загального користування (далі – перевізники) за пільговий проїзд окремих категорій громадян (учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, діти з багатодітних сімей) (далі – компенсаційні виплати), в межах коштів, передбачених в обласному бюджеті Цільовою програмою соціального захисту населення Вінницької області на 2022–2026 роки, затвердженої рішенням 15 сесії Вінницької обласної Ради 8 скликання від 24 грудня 2021 року № 300 (зі змінами).

 

  1. Порядок розроблено відповідно до Бюджетного кодексу України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про автомобільний транспорт», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про охорону дитинства», постанови Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117 «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги» та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у відповідній сфері.

 

  1. Головним розпорядником коштів обласного бюджету для здійснення компенсаційних виплат є Департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної військової адміністрації (далі – Департамент).

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних військових адміністрацій та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад є розпорядниками коштів місцевих бюджетів нижчого (місцевого) рівня.

 

 

  1. Департамент одержує від Департаменту фінансів Вінницької обласної військової адміністрації витяг із помісячного розпису асигнувань та здійснює розрахунок помісячного граничного обсягу витрат, передбачених в обласному бюджеті, для здійснення компенсаційних виплат на відповідний рік.

 

  1. Розрахунок помісячного граничного обсягу витрат, передбачених в обласному бюджеті для здійснення компенсаційних виплат на відповідний рік, здійснюється за методикою, яка враховує застосування 4 показників, які прямо та/або опосередковано впливають на визначення потреби в коштах відповідних місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць області (районів та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад) на здійснення компенсаційних виплат, а саме:

 

1) показник 1 – кількість осіб, які мають право на пільговий проїзд на міжміських внутрішньообласних маршрутах загального користування на підставі відомостей  Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги – коефіцієнт впливу 0,3 (К1);

 

2) показник 2 – кількість пільговиків, які придбали «пільговий квиток» протягом січня–грудня попереднього року на міжміські внутрішньообласні маршрути загального користування у Вінницькій області, на підставі відомостей реєстрів використання коштів обласного бюджету для здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян на міжміських внутрішньообласних маршрутах загального користування поданих щомісячно структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних військових адміністрацій та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад – коефіцієнт впливу 0,3 (К2);

 

3) показник 3 – кількість перевізників в області, з якими структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних військових адміністрацій та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад були укладені договори на здійснення пільгових перевезень окремих категорій громадян на міжміських внутрішньообласних маршрутах загального користування у попередньому році – коефіцієнт впливу 0,2 (К3);

 

4) показник 4 – загальна кількість оборотних рейсів на міжміських внутрішньообласних маршрутах загального користування за попередній рік – коефіцієнт впливу 0,2 (К4).

 

  1. Методика розрахунку за показниками, зазначеними у пункті 5 цього Порядку здійснюється шляхом врахування впливу кожного з показників на визначення загального обсягу коштів на здійснення компенсаційних виплат для бюджету кожної адміністративно-територіальної одиниці (району та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад).

Сума коштів (СКкв) для здійснення компенсаційних виплат визначається за формулою:

 

СКкв = СП1 + СП2 + СП3 + СП4

СП1– частина суми, яка визначається із застосуванням впливу показника 1:

СП1 = (СКпп : Пзо х Прм) х К1

СКпп – сума коштів, затверджених помісячним планом асигнувань для компенсаційних виплат на відповідний місяць;

Пзо – кількість осіб, які мають право на пільговий проїзд за даними   ЄДАРП у Вінницькій області;

Прм – кількість осіб, які мають право на пільговий проїзд в районі/місті за даними ЄДАРП;

        К1 – 0,3.

СП2 – частина суми, яка визначається із застосуванням впливу показника 2:

СП2 = (СКпп : Пкпко х Пкпкрм) х К2

СКпп – сума коштів, затверджених помісячним планом асигнувань для компенсаційних виплат на відповідний місяць;

Пкпко – кількість пільговиків, які придбали «пільговий квиток» протягом січня–грудня попереднього року на міжміські внутрішньообласні маршрути загального користування у Вінницькій області;

Пкпкрм – кількість пільговиків, які придбали «пільговий квиток» протягом січня–грудня попереднього року на міжміські внутрішньообласні маршрути загального користування в районі/місті;

К2 – 0,3.

СП3 – частина суми, яка визначається із застосуванням впливу показника 3:

СП3 = (СКпп : ПРо х ПРрм) х К3

СКпп – сума коштів, затверджених помісячним планом асигнувань для компенсаційних виплат на відповідний місяць;

ПРо – кількість перевізників, з якими структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних військових адміністрацій та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад уклали договори на здійснення пільгових перевезень окремих категорій громадян на міжміських внутрішньообласних маршрутах загального користування у Вінницькій області;

ПРрм – кількість перевізників, з якими структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних військових адміністрацій та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад уклали договори на здійснення пільгових перевезень окремих категорій громадян на міжміських внутрішньообласних маршрутах загального користування в районі, місті;

К3 – 0,2.

СП4 – частина суми, яка визначається із застосуванням впливу показника 4:

СП4 = (СКпп : ОРо х ОРрм) х К4

СКпп – сума коштів, затверджених помісячним планом асигнувань для компенсаційних виплат на відповідний місяць;

ОРо – кількість оборотних рейсів за попередній рік у Вінницькій області

ОРрм – кількість оборотних рейсів за попередній рік в районі, місті;

К4 – 0,2. 

 

  1. У разі укладання договорів структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних військових адміністрацій та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад з перевізниками, в яких у попередньому періоді вказані видатки не здійснювались та відсутні дані за показниками СП2, СП3, СП4, розрахунки у поточному році здійснюються за рахунок місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць.

Фінансування видатків з обласного бюджету з такими адміністративно-територіальними одиницями можливе з наступного бюджетного року лише за умови надання структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних військових адміністрацій та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад  Департаменту вищевказаних показників з підтвердними документами за попередній рік в розрізі місяців.

 

  1. Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних військових адміністрацій та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад подають Департаменту потребу в коштах для компенсаційних виплат за попередній місяць в межах граничного обсягу витрат.

 

  1. Департамент до 10 числа місяця наступного за звітним подає Департаменту фінансів Вінницької обласної військової адміністрації пропозиції щодо сум відшкодування за пільговий проїзд окремих категорій громадян на міжміських внутрішньообласних маршрутах загального користування в розрізі адміністративно-територіальних одиниць в межах граничного обсягу витрат на відповідний місяць.

 

  1. Департамент фінансів Вінницької обласної військової адміністрації відповідно до одержаної від Департаменту інформації готує відповідний проєкт наказу начальника Вінницької обласної військової адміністрації щодо внесення змін до обласного бюджету.

 

  1. Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних військових адміністрацій та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад здійснюють розподіл субвенції з обласного бюджету між перевізниками згідно з укладеними договорами в межах граничного обсягу витрат, доведеного Департаментом.

Договір повинен містити інформацію про вид сполучень, назву та довжину маршруту, тариф, що діє на маршруті.

Відшкодування за перевезення пільгових категорій громадян здійснюється з дня укладання договору, який укладений в установленому законодавством порядку.

 

  1. Облік пасажирів, які мають право на пільговий проїзд на міжміських внутрішньообласних маршрутах загального користування, здійснюється через каси автостанцій Приватного акціонерного товариства «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599», Товариства з обмеженою відповідальністю «КВ2 І КО» та фізичну особу-підприємеця Гачковського С. В.

Пасажиру, віднесеному до пільгової категорії, при пред’явленні ним посвідчення, що надає право на пільговий проїзд, касою автостанції видається «пільговий квиток», який є одночасно страховим полісом.

 

  1. Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних військових адміністрацій, міських рад міст обласного значення отримують розрахунки від перевізників до 05 числа місяця наступного за звітним та касові звіти ПрАТ «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599», ТОВ «КВ2 І КО» та фізичної особи-підприємця Гачковського С. В. в розрізі пільгових категорій громадян для здійснення компенсаційних виплат на паперових та електронних носіях.

Такі розрахунки мають містити: прізвище, ім’я, по батькові пільговика, порядковий номер посвідчення, вартість квитка відповідної тарифної зупинки.

 

  1. Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних військових адміністрацій та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад після звірки розрахунків, поданих перевізниками, з автостанціями ПрАТ «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599», ТОВ «КВ2 І КО» та фізичною особою-підприємцем Гачковським С. В. формують реєстри за формою, яка затверджується Департаментом, в межах граничного обсягу витрат і до 07 числа місяця наступного за звітним подають Департаменту.

До 07 грудня поточного року структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних військових адміністрацій та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад подають реєстри з прогнозними показниками обсягу видатків на компенсаційні виплати на грудень поточного року з метою використання коштів обласного бюджету в поточному бюджетному році.

 

  1. Департамент станом на 01 грудня поточного року проводить аналіз стану використання помісячних асигнувань, виділених з обласного бюджету для здійснення компенсаційних виплат та, за потреби, здійснює перерозподіл помісячного граничного обсягу витрат в розрізі місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць (районів та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад) з урахуванням методики, зазначеної у пункті 5 цього Порядку.

 

  1. Керівники структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних військових адміністрацій та Вінницької, Жмеринської, Козятинської, Ладижинської, Могилів-Подільської, Хмільницької міських рад несуть персональну відповідальність щодо правомірності та вчасності здійснення компенсаційної виплати перевізникам згідно з укладеними договорами в межах граничного обсягу витрат та достовірності даних, вказаних в реєстрах, наданих Департаменту.

 

Директор Департаменту

соціальної та молодіжної політики

обласної державної адміністрації                           

     Світлана ЯРМОЛЕНКО