Сьогодні, у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Вінницької області відбувся завершальний семінар проекту «Розвиток місцевих ініціатив як запорука розвитку територій у Вінницькій області».

У проведенні семінару взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, керівник проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Республіці Румунія Даніель Зайберлінг та представник фонду Ганса Зайделя Олена Максимова. Важливим є те, що саме завдяки підтримці даного фонду стала можливою реалізація проекту «Розвиток місцевих ініціатив як запорука розвитку територій у Вінницькій області».

Окрім того, до участі долучились голови територіальних громад, які вже об’єднались та ті, які ще знаходяться в процесі об’єднання.

Варто зауважити, що проект «Розвиток місцевих ініціатив як запорука розвитку територій у Вінницькій області» тривав з лютого 2016 року та поділявся на 11 етапів.

Модератором заходу виступила директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Вінницької області Тетяна Пашиніна.

Відкриваючи роботу семінару Тетяна Пашиніна зазначила: «Я переконана, що цей проект є дійсно вдалим і продуктивним. Адже ми мали змогу відвідати всі об’єднані громади, які реалізували свої проекти, ми на власні очі побачили активізацію діяльності громад. Отже можна з впевненістю говорити, що реформи, які сьогодні впроваджуються керівництвом держави, є реальними та дієвими».

В свою чергу, Валерій Коровій привітав та подякував Даніелю Зайберлінгу за підтримку та співпрацю в сфері об’єднання територіальних громад Вінниччини, а також можливість перейняти практичний досвід Німеччини в даному напрямку.

«Починаючи з 1 січня 2015 року, із внесення змін до бюджетного кодексу та введенням в дію Закону України «Про добровільне об’єднання громад», суспільство отримало змогу здійснювати перші кроки в напрямку децентралізації. Адже впровадження вказаних змін дало можливість органам місцевого самоврядування отримати власні закріплені доходи. Об’єднані територіальні громади отримали можливість вийти на рівень міст обласного значення та стати повноцінними інституціями місцевого самоврядування. Тому сьогодні, нашим завданням є створення позитивної маси якісних змін і крок за кроком передавати все більше повноважень в ОТГ. Разом з тим, нормативно-правова база, яка регулює питання охорони здоров’я, соціального захисту, освіти, культури, спорту є застарілою і відсталою. Але завдяки послідовній позиції Уряду Володимира Гройсмана, підтримці Президента України та Парламенту за 1,5 місяці прийнято 4 базових Закони України. Зокрема, Закон України «Про освіту», про пенсійну систему, щодо реформування судової системи та сфери охорони здоров’я», - зазначив Валерій Коровій.

На завершення семінару Тетяна Пашиніна підбила підсумки роботи проекту та привітала всіх присутніх з його вдалим завершенням.