Працевлаштування для ветерана – це його впевненість і стабільність у цивільному житті. Це нова мета, яка допомагає зосередитися та відновитися.

Тож наразі ключове завдання – сприяти та полегшувати цей процес як для ветеранів, так і для роботодавців.

У рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською, в області відбулась зустріч з представниками бізнесу і працедавцями Вінниччини на тему: «Повернення ветерана на робоче місце».

За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, у заході взяла участь його Перший заступник Наталя Заболотна.

«Адаптація ветеранів до цивільного життя та підтримка їхніх родин потребує поєднання зусиль з боку держави, громадянського суспільства, а також бізнес середовища. Їм потрібно знову знайти своє місце у суспільстві, осмислити свої сильні й слабкі сторони. Ми маємо створити всі умови для цього», - наголосила посадовиця.  

Важливо, що під час зустрічі працедавці висловили свої думки та поділилися власним досвідом. Крім того, усі учасники пройшли онлайн-опитування на тему «Маршрут повернення ветерана на робоче місце».

«Надзвичайно приємно розуміти, що маємо свідомих представників бізнесу на Вінниччині», - зазначила Наталя Заболотна.

Також вона ознайомила присутніх із розділом «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія», який створений у рамках «Довідника безбар’єрності». 

Перший заступник Начальника ОВА наголосила, що цей посібник має стати настільною книгою не лише роботодавців, а й усіх без винятку, незалежно від сфери діяльності.

«Насправді зміни для ветеранів потрібні вже. Маємо почути і зрозуміти, напрацювати та впровадити», - підкреслила посадовиця.

Чудовий досвід підтримки та супроводу компаній у впровадженні дружніх до ветеранів і ветеранок практик на робочому місці представив VeteranHub. Також з учасниками поділилися розробленим ними посібником «Практика», що допомагає заново познайомитися з ветеранами та ветеранками на робочих місцях.

«Ми повинні усвідомити, що наш спільний обовʼязок, робити все, щоб українські ветерани були максимально захищені та отримували гідну підтримку на шляху реінтеграції в нове українське суспільство. Дякую представникам бізнесу за те, що поділились досвідом, за розуміння важливості працевлаштування ветеранів й ветеранок та за проактивну позицію», - резюмувала Перший заступник Начальника ОВА.